U našoj banji oboleli od multipla skleroze traže spas: Lekovita voda i ruža vetrova u Gornjoj Trepči

 
 ≫ 
  • 0

Podneblje na obroncima planine Rudnik pokazalo se kao izuzetno delotvorno za obolele od ove opake bolesti

Atomska banja foto: RINA

Danas se obeležava svetski dan obolelih od multiple skleroze pod sloganom “Za istiM Stolom”.

Multiple skleroza je autoimuna bolest, potencijalno onesposobljavajuće oboljenje mozga i kičmene moždine, tačnije centralnog nervnog sistema koje ne može poptuno da se izleči, ali ukoliko se prima adekvatna terapija sa njim može da de živi.

Podneblje na obroncima planine Rudnik pokazalo se kao izuzetno delotvorno za obolele, zbog specifične ruže vetrova i zbog toga u Atomskoj banji spas traži sve veći broj ljudi obolelih od MS-a.

- Osnovni princip rehabilitacije počiva na blagotvornom dejstvu termomineralne vode temperature vode je 29° - kaže za RINU Nenad Mladenović.

Preporučuje se kupanje dva puta dnevno po 20 minuta, sa razmakom od minimum 6 sati. Pacijenti se kupaju u kadama sa hidromasažom, bisernoj kadi, običnim kadama i terapijskim bazenima sa termomineralnom vodom.

Pored hidroterapije, značajno je sprovoditi i fizikalnu terapiju poput kinezi vežbi i pulsnog magnetnog polja, kao i manuelnu masažu koja je takođe indikovana u rehabilitaciji obolelih od multiple skleroze.

Za 12 godina rada, Atomska banja izgradila je i proširila smeštajne kapacitete i opremila se najmodernijim i najsavremenijim dijagnostičkim aparatima koji su neohodni u fizikalnoj terapiji.

U svetu od MS-a boluje više od 2,8 milona ljudi, a u Srbiji, iako ne postoje zvanični podaci, po nezvaničnim istraživanjima taj broj prelazi 9.000 obolelih.

Tačan uzrok multiple skleroze još uvek nije poznat. Smatra se da je u pitanju autoimuna bolest kod koje imuni sistem tela napada sopstvena tkiva.

Kada je u pitanju bolest kao što je multiple skleroza, simptomi variraju i zavise od samog oštećenja nerava koji su pogođeni, što prilikom dijagnostikovanja vrlo često može da zavara i pacijente i lekare.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA