Za Srebrno jezero mnogi kažu da je "srpsko more": Atrakcije koje bi svaki turista trebalo da vidi

 
 
 ≫ 
  • 15

Okolina Srebrnog jezera je sasvim dovoljan razlog da posetite ovaj deo naše zemlje. Osim dve tvrđave, tu su i dva značajna manastira i arheološko nalazište

Srebrno jezero Foto: Nikola Tomić

Ako iz bilo kog razloga neko ne želi da poseti destinaciju na moru, na svu sreću u Srbiji ima vrlo zanimljivih mesta na pretek. Neka od njih, slobodno možemo reći, mogu u velikoj meri čak i da zamene more.

Srebrno jezero se nalazi tek na oko par kilometara udaljenosti od Velikog Gradišta. Nastalo je pre više od 50 godina i to veštačkim putem. Smešteno je na 70 metara nadmorske visine i nepravilnog je oblika. Njegova površina je oko 4 kvadratna kilometra, a najveća dubina do 8 metara. Ime je dobilo zbog odsjaja sunca prilikom zalaska - vodena površina tada izgleda poput mora srebrnih novčića koji cakle i prave neverovatan odsjaj.

Oko Srebrnog jezera nalaze se tri brda. U njegovoj okolini su arheološko nalazište Viminacijum, zatim Ramska i Golubačka tvrđava, kao i srpski manastiri Tumane i Nimnik.

Kako provesti odmor na Srebrnom jezeru?

Ukoliko želite da bolje upoznate ovu destinaciju, preporuka je da naročito u toku sezone ranije rezervišete smeštaj.

Samim tim što se radi o vrlo traženoj destinacije u našoj zemlji, da biste izbegli neprijatnost, te da biste pronašli odgovarajući smeštaj, najbolje je da rezervaciju izvršite blagovremeno.

Što se smeštajnih kapaciteta tiče, oni su različite kategorizacije i koncepta.

Iako je jezero atraktivno, praktično u toku cele godine, definitivno je najzanimljivije posetiti ga tokom letnje sezone.

Oko 120 km je Srebrno jezero udaljeno od Beograda, a do njega se, osim automobilom, može stići i autobusom iz Velikog Gradišta.

Atrakcije Srebrnog jezera

Ukoliko spadate u red ljudi željnih avanture, onda nema sumnje da ćete upravo na ovom srpskom jezeru i te kako uživati.

U okolini Srebrnog jezera nalazi se tvrđava Ram. Podignuta je krajem 15. veka, a danas je prilično dobro očuvana. Nalazi se na potezu između Velikog Gradišta i Kostolca.

Tvrđava Golubac ili Golubački grad se nalazi u okviru Nacionalnog parka Đerdap. Ako već posećujete Srebrno jezero, šteta bi bila da ne posetite i ovu atrakciju tog dela Srbije.

Nedaleko od starog Kostolca nalazi se i vrlo značajno arheološko nalazište. Od Požarevca je Viminacijum udaljen tek nešto više od 12 kilometara.

Manastir Nimnik je još jedna od atrakcija ovog kraja. Poznat je i kao Marijanski manastir. Ovaj Spomenik kulture nalazi se na području opštine Veliko Gradište. Glavna crkva je posvećena prazniku Prenosa moštiju svetog Nikolaja Mirlikijskog.

Na području Golubačke doline nalazi se još jedna značajna srpska svetinja.

Manastir Tumane je prema legendi podigao Miloš Obilić krajem 14. veka. Od Golupca je udaljen nešto više od 10 kilometara i zbog prepodobnog Zosima Sinaita, odnosno Zosima Tumanskog često ga posećuju turisti iz cele naše zemlje. Baš zato se često navodi da je to verovatno jedan od najposećenijih srpskih srednjovekovnih manastira.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA