Vaučeri za putovanja najtraženiji su za ova divna mesta: Lista predloga za praznični odmor u Srbiji

 
 
 ≫ 
  • 12

Zatvaranje granica doprinelo je tome da se okrenemo odmorima u Srbiji da pronađemo ili se podsetimo predivnih mesta koje i naša zemlja poseduje. Gde ste vi planirali da odete na odmor sledeće nedelje?

Odmori u Srbiji Foto: Opština Vrnjačka Banja, Shutterstock, Telegraf.rs

Da epidemija korona virusa nije uzela maha, verovatno bi većina ljudi ove godine uveliko imala rezervisane smeštaje za prolećne odmore, van granica naše države. Zatvaranje granica doprinelo je tome da se okrenemo odmorima u Srbiji da pronađemo ili se podsetimo predivnih mesta koje i naša zemlja poseduje.

Ove godine i interesovanje za turističke vaučere za odmor u Srbiji je ogromno, već početkom februara podeljeno je prvih odobrenih 100.000. Prema rečima direktorke Turističke organizacije Srbije, Marija Labović čak 1.848 objekata se prijavilo za prijem vaučera, a najveći broj njih nalazi se u Sokobanji i Vrnjačkoj Banji.

Osim toga veliko interesovanje je i kada je reč o Zlatiboru, Kopaoniku, Prolom Banji i Lukovskoj Banji.

Pa ukoliko još niste odlučili gde ćete provesti uskršnje praznike, ove destinacije su pravi izbor:

Sokobanja

Poznata turistička odrednica za rekreativni, a posebno banjski turizam. Smeštena na idelanoj nadmorskoj visini od 400 metara, Sokobanja se može pohvaliti i odličnim položajem, zbog planina Ozren i Rtanj koje je okružuju, ali i zbog reke Sokobanjske Moravice, koja kroz nju protiče.

Za Sokobanju su vezani i Lepterija, izletište koje se nalazi uz Sokobanjsku Moravicu, i poznati srednjovekovni grad - Soko Grad (banjski).

U blizini banje nalazi se vodopad Ripaljka, koji je periodičan i visok je dvadesetak metara.

Osim izvora tople vode, u Sokobanji postoje i izvori mlake vode. Njihova lekovitost je dokazana u mnogim slučajevima.

Vrnjačka Banja

Kraljica banjskog turizma, kako neformalno nazivaju Vrnjačku Banju, od davnina je bila poznata po svojim lekovitim izvorima. Smeštena je u Centralnoj Srbiji, u oblasti Raška. Nalazi se na samo 200 km od glavnog grada, Beograda, 25 km od Kraljeva, i 7 km od Trstenika.

Smeštena je u dolini reke Zapadne Morave. Sa juga, istoka i zapada zaštićena je planinom Goč. Kroz samu banju prolaze dve reke, Lipovačka i Vrnjačka.

Vrnjačku Banju krasi bujna vegetacija. Kako se nalazi u šumsko - planinskom vencu Kopaonik, ona je prekrivena bogatim najčešće lipovim šumama. Pored lipe, u banji je dosta i zimzelenog drveća, bora i jela.

Sedam izvora mineralne vode nalazi se na području banje u Vrnjcima: Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo. Među njima nalaze se izvori i tople i hladne vode.

Osim zdravstvenog turizma, Vrnjačka Banja je čuvena i po drugim zanimljivostima. Kako je naseljena od vremena praistorije brojni spomenici kulture i ranijih civilizacija krase ovu kraljicu banja.

Rimski bunar Fons Romanus slučajno je pronađen prilikom kaptaže 1924. godine. Osim pravilno isklesane stene sa izvorom, pronađeni su i ostaci prvog bazena. Zavičajni muzej je najstarija građevina (građen od 1888) u Vrnjačkoj banji posle crkve i nalazi se iznad izvoda Topla voda. Poznati je i kao zamak Belimarković.

Iz perioda pre Prvog svetskog rata ostala je zapamćena i jedna ljubav, ljubav oficira Relje i učiteljice Nade i most na kom su se oni sastajali – Most ljubavi. Most ljubavi je mesto na kom devojke koje žele da sačuvaju svoju ljubav dolaze i kače katance potpisane njihovim imenima i imenima njihovih partnera, a ključeve po običaju bacaju u reku.

Od Mosta ljubavi pa sve duž Vrnjačke reke prostire se čuveni Banjski park. Park je građen još od 1888. godine, ali je više puta preuređivan. Godinama je rastao i razvijao se. Šetalište dugačko 2 km koje je zaštićeno lipovim drvećem, japanski vrt koji dočarava vegetaciju i način života u Japanu, nisko ukrasno rastinje, ali i skulpture domaćih i stranih autora čine park simbolom Vrnjačke Banje.

Prolom Banja

Na jugu Srbije, na 85 kilometara od Niša, nalazi se Prolom Banja, poznata ne samo kao lečilište već i kao mesto za rehabilitaciju, rekreaciju, odmor i kongresni turizam.

Ušuškana na padinama planine Radan, sa jednim hotelom i nekoliko desetina kuća u kojima možete iznajmiti sobu ili apartman, Prolom Banja je idealna za beg iz gradske vreve i odmor u prirodi.

Prolom voda pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti; ona je visoko alkalna i niskomineralizovana, pa se preporučuje kako u preventivne svrhe, tako i u svrhe lečenja bolesti kože, bubrega, organa za varenje, krvnih sudova i vanzglobnog reumatizma.

Ranije su posetioci ove banje koristili blato vulkanskog porekla iz okoline lekovitih izvora i njime mazali delove tela kako bi lečili ekceme, čireve, psorijazu, reumu... Danas se lekovito blato dobija mešanjem lekovite vode sa zemljom iz okoline termalnog izvora Pupavci.

Lukovska Banja

Na istočnim padinama planine Kopaonik, okružena zelenilom, nalazi se Lukovska Banja. Iako ima samo 250 stanovnika, tokom cele godine vrvi od turista koji dolaze na odmor i banjsko lečenje.

U samoj banji nalaze se dva hotela koji mogu da prime 280 ljudi, ali zahvaljujući privatnim smeštajnim kapacitetima Lukovska Banja može da primi još toliko gostiju. 

Lukovsku Banju nazivaju još i najvišom banjom u Srbiji. Nalazi se na 681 metar nadmorske visine, a karakterišu je umereno-kontinentalna sa velikim brojem sunčanih dana u godini, čist planinski vazduh i netaknuta priroda. U banji postoji čak 37 izvora sa lekovitom vodom, čija je temperatura od 28 do 68 stepeni Celzijusa.

Zlatibor

Zlatibor je iz godine i godinu sve posećeniji. Rekordi u broju turista obeležili su prethodne sezone, a posećenost i u godinama pandemije prevazilazi očekivanja. Pri tome, primetno je da se postepeno menja raniji turistički trend i da je među gostima ''zlatne planine'' sve više mladih.

Zlatibor nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na nadmorskoj visini od 700 do 1.500 m, 238 km od Beograda. Najviši planinski vrhovi su: Tornik (1.496 m) i Čigota (1.422 m).

Zahvaljujući specifičnoj klimi i vazdušnim strujanjima - kontinentalnim i mediteranskim, koji se mogu naći samo ovde, nezagađenom vazduhu, zdravoj i čistoj vodi, velikom broju sunčanih dana u godini, prelepim skijaškim terenima, Zlatibor se razvio u čuveni letnji i zimski turistički centar, sa najdužom turističkom tradicijom među planinama u Srbiji.

Kopaonik

Kopaonik je planina koja svojim posetiocima nudi mnoštvo prilika za savršeno provedeno vreme, bilo da se radi o zimskoj sezoni kada i ima najviše turista ili tokom toplijih meseci. Iako su skijanje i aktivnosti na snegu glavna turistička atrakcija i svojevrsni sinonim za ovu planinu, sunčano vreme ne uspeva da "otera" posetioce sa Kopaonika.

Naprotiv, čak i kada nema snega i mogućnosti za zimske čarolije, turisti koji dolaze na Kopaonik leti imaju priliku da provedu svoje vreme na nekim od izletišta koja se nalaze na obroncima ove planine. Atraktivne lokacije koje možete posetiti ako se odlučite za odmor na Kopaoniku su brojna izletišta, rezervati, lokaliteti od posebnog značaja ali i moderni zabavni park.

Uživanje u prekrasnom prirodnom okruženju netaknute prirode i čistom, svežem vazduhu je ono što posetioci Kopaonika traže, ali i dobiju kada se opredele za izlet na Kopaoniku.

Kopaonik najčešće posećuju mladi ljudi, željni dobre avanture, porodice sa malom decom, ali i stariji, iskusni ljubitelji planinskih aktivnosti.

Gde ste vi planirali da odete na odmor sledeće nedelje? Da li je neko od ovih mesta vaš izvor? Ostavite nam odgovor u komentarima.

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

(Telegraf.rs)

Video: Pijani vozači

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lyv

    24. april 2021 | 14:19

    Sokobanja je divna 🤍 Nećete pogrešiti ako tamo odete.

  • Boža

    24. april 2021 | 14:37

    A što ne pišete nešto o Tari, dosadni ste više sa Zlatiborima, Kopaonicima i tome slično. Napravili ste od tih mesta gradove

  • Ja

    24. april 2021 | 13:46

    Avgust-Vrnjačka banja+Kopaonik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA