Dragulj Srbije čiji turistički potencijali nisu iskorišćeni: Upoznajte Borsko jezero

 
 
 ≫ 
  • 1

U istočnoj Srbiji od 1959. godine postoji jezero, koje uglavnom posećuju meštani Bora i okoline

Borsko jezero foto: printscreen/youtube/RSFranceIDF

Jedno od veštačkih jezera u našoj zemlji nalazi se u neposrednoj blizini grada Bora, na istoku Srbije.

Brana je podignuta 1959. godine i tada se formira Borsko jezero. Iz njega se odliva Brestovačka reka, a vodom se napaja iz dela sliva Zlotske reke, kao i iz rečice Valja Žoni i Marecove reke.

Primarna namena ovog jezera je bila usmerena na snabdevanje pogona Rudarsko-topioničarskog basena u Boru. Uskoro se ispostavilo da samo jezero ima značajan turistički potencijal.

Čak 52 metra je najveća dubina jezera, a nalazi se na 438 metara nadmorske visine.

Prosečna letnja temperatura vode u Borskom jezeru je 25-26 stepeni, što ga čini odličnom opcijom za odmor.

Borsko jezero Foto: Shutterstock

Borsko jezero kao turistička destinacija

Iako mnogi stanovnici Bora i okolnih sela obilato koriste benefite jezera, njegovi turistički potencijali su zapravo mnogo veći.

Na Borskom jezeru postoje četiri prostranije plaže, ali i brojne manje, a na glavnoj jezerskoj plaži u toku letnje sezone funkcioniše i spasilačka služba.  Brojni su i zabavni sadržaji dostupni tokom sezone na toj plaži, tako da gosti imaju mogućnost da iznajme pedaline i čamce, recimo i dodatno uživaju na Borskom jezeru.

U okviru hotela nalaze se i tereni za različite sportove, poput tenisa, fudbala, odbojke, košarke i rukometa, a oko celog jezera se prostiru i trim staze.

Strasni ribolovci, takođe imaju mogućnost da uživaju ovde, budući da je Borsko jezero bogato brojnim vrstama, poput: soma, šarana, smuđa, tolstolobika, deverike i drugih. S obzirom na to da se neretko može uloviti i šaran – kapitalac, to nije čudno što mnogi ribolovci preferiraju odlazak na ovo jezero.

Što se smeštajnih kapaciteta tiče, osim hotela, na Borskom jezeru se nalazi i auto-kamp, dok se gostima nudi mogućnost iznajmljivanja soba i apartmana, pa i celih kuća u domaćoj radinosti.

Borsko jezero je atraktivno i u toku zimskih meseci, jer se neretko događa da celo bude prekriveno ledom.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bb

    10. februar 2021 | 08:05

    Jeste lepo na Borskom jezeru al brate pusto do bola. Jedan hotel i njihov jedan restoran i to je to. Nema nikakvog sadržaja a osim hotela smeštaj baš i nije neki u privatnoj ponudi. Trebalo bi da nešto urade i privuku turiste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA