3 destinacije koje treba da posetite da biste uživali u autentičnim srpskim specijalitetima
Kada vam dođu gosti iz inostranstva možda tek tada shvatite koliko je zapravo kuhinja u našoj zemlji atraktivna.
Poznato je da strani turisti uživaju u ukusu čuvenog leskovačkog roštilja, ali i mnogih specijaliteta naše kuhinje, koji se služe u brojnim restoranima.
Ipak, ne postoji ništa bolje nego kada imate mogućnost da posetite kraj koji je poznat po određenom specijalitetu, te da uživate u autentičnog ukusu.
Činjenica je da mnogi od nas na to i zaboravljaju, prosto zato što nam je to lako dostupno. Ali ukoliko imate rođake ili prijatelje koji žive u inostranstvu, tek onda shvatite koliko zapravo naša kuhinja njima nedostaje, pa i sami počnete da posmatrate tradicionalne srpske specijalitete drugim očima.
Peglana kobasica
Grad Pirot jeste poznat i po specijalitetima od paprike, kao uostalom i ceo jug naše zemlje. Međutim, postoji još jedan specijalitet koji je proslavio Pirot, a to je takozvana peglana kobasica.
Pored toga što u njoj nema ni aditiva ni konzervansa, ona se priprema i bez termičke obrade, a ukus joj je izuzetan.
Naravno da ako posećujete ovaj kraj, trebalo bi da uživate i u ukusu Pirotskog kačkavalja.
Za proizvodnju peglane kobasice se koristi meso vrhunskog kvaliteta i začini, koji su mala tajna velikih majstora tog kraja.
Tradicionalni Zlatarski sir
Mada postoji i Sjenički sir, koji je takođe mnogima poznat, čini se da beli Zlatarski sir ipak ima mali primat u odnosu na njega.
Priprema se u selima na području Nove Varoši i i Prijepolja, a prema tradicionalnom receptu.
Pretpostavka je da ovaj sir za tako savršen ukus može da zahvali svežem punomasnom kravljem mleku, koje se koristi za njegovu pripremu.
Kraljevački kajmak
U mnogim selima u Srbiji se priprema kajmak na tradicionalan način, ali je ipak Kraljevački kajmak uspeo da se probije kao brend u našoj zemlji. Smatra se da su prirodni uslovi u tom kraju najznačajniji za kvalitet kajmaka, ali i činjenica da se ne odstupa od starih, proverenih recepata.
Iako smo izdvojili samo ove tri destinacije, koje bi trebalo posetiti prvenstveno zbog uživanja u autentičnim srpskim specijalitetima, ne možemo ne pomenuti ni čuvenu komplet lepinju na Zlatiboru, kao ni leskovački ajvar i roštilj, ali ni belmuž, koji se priprema vekovima unazad u selima na Staroj planini.
Koju biste vi destinaciju izdvojili kao idealnu u gastronomskom smislu?
(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)
Video: Poslednjeg vikenda uoči Nove godine Beograd je prazan
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Blok 45
Pečenje jagnjeće ili praseće ( Čačak, Valjevo, Kraljevo...), teletina ispod sača sa kajmakom i čuveni ćevapi ( Novi Pazar), kobasice, čvarci, šunka, slanina ( Vojvodina). Duvan čvarci ( Valjevo). Teleće kolenice ( Sjenica). Perkelt (junećih gulaš sa rezacima) i skembići na razne načine ( Subotica). Divno se jede u našoj Srbiji.
Podelite komentar
Laki
Danas se posti!
Podelite komentar
Tamas
Nema aditiva i konzervansa ni u vojvođanskoj kobasici, za tim i nema potrebe, a tek za termičku obradu stvarno ne znam šta da kažem. Je l' i kulen tako peglaju? Ja tu stvarno ne vidim nikakvog smisla.
Podelite komentar