Meštani šumadijskog sela vrlo dobro znaju ukleto drvo koje predskazuje smrt: Niko ne sme da ga dira

 
 ≫ 
  • 2

Svi zaobilaze usamljeno drvo koje se nalazi u blizini Rekovca u Srbiji

Ukleto drvo Foto: Printskrin Jutjub/TvCentar

Narodne legende su, koliko znamo prisutne u mnogim krajevima zemlje. Iako mnogi danas ne znaju zbog čega određena mesta treba izbegavati, to i dalje čine, prosto zato što su im tako govorili roditelji, bake ili deke.

Obično se takve priče prenose sa kolena na koleno. I kao i sve legende, bivaju vremenom izmenjene, jer svako doda ili oduzme po nešto.

Kisela jabuka sa Kavkaza ili ukleto drvo

Sa stručne tačke gledišta, usamljeno drvo visoko oko tri metra, široke i guste krošnje, koje se nalazi u blizini Rekovca u Srbiji je zapravo divlja jabuka, koja vodi poreklo sa Kavkaza.

Međutim, da li zbog činjenice da je veći deo godine njegova krošnja zelene boje ili zato što je usamljeno na takozvanoj lakat krivini, pa samim tim i deluje strašnije, tek o ovom drvetu meštani okolnih sela ispredaju i danas razne legende.

Ukleto drvo Foto: Printskrin Jutjub/TvCentar

Mada, neki od njih tvrde da su svojim očima videli kako je ukleto drvo delovalo na nekoga ko mu se približio. Bilo da pod njim odmori, bilo nakon što je ubrao grančicu ili plod sa njega ili je čak pokušao da ga na neki način ugrozi.

Legenda od davnina

Nikome do sada nije poznato od kada se ovo neobično, usamljeno drvo smatra ukletim. Ali se pojedini meštani sećaju da su njihovi preci prenosili sa kolena na koleno priču, u kojoj je glavni akter bio čak i srpski knjaz Miloš Obrenović.

Nije baš najjasnije kako se njemu nije ništa dogodilo nakon što je legao pod bogatu krošnju ovog drveta da odmori. Ali je narodna legenda uspela da opravda njegovu ukletost pričom o tome da je konj srpskog knjaza vrlo brzo nakon toga nastradao.

Pominju se u lokalnim legendama mnogi znani i neznani meštani. Jedan je ostao razrok nakon što je odmorio pod drvetom. Drugog je ubio traktor, pošto je ubrao grane sa ovog drveta, a jedna meštanka je, kako veli lokalna legenda, čak preminula na dan svog venčanja, pošto je nedugo pre toga ubrala granu upravo sa ukletog drveta.

Šuma Foto: Pixabay

Koliko je narodno predanje jako, govori i činjenica da je drvo trebalo da bude posečeno, kada je rađen put između rekovačkih sela Oparić i Belušić, pre oko 20 godina. Međutim, nijedan radnik se nije usudio da uzme testeru i iseče ga. Zato se od ispravljanja te vrlo neprijatne krivine, ali i od sečenja ovog neobičnog drveta odustalo.

Pojedini meštani vele da, iako ovo drvo važi za zlo ili ukleto, ako onaj koji ga ugrozi na neki način, zatraži oprost od drveta i poljubi njegovu koru, neće mu se ništa loše dogoditi.

Da li vi verujete u ovakva narodna predanja?

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Psihopata

    30. avgust 2020 | 11:24

    Ja sam pre nasao novcanik a u njemu 40.000 din znaci za mene je to drvo srecno ljudiii

  • Vukodlak

    2. septembar 2020 | 20:10

    Ja koliko znam, da se od divljih jabuka , pravi JABUKOVO SIRCE. Tako , da mi nije jasno , da li se ovo odnosi na sve jabuke divlje, ili samo na ovu, o kojoj je pisano u tekstu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA