Slatkiš kao simbol prestonice: Čak je i Albert Ajnštajn obožavao da ga jede tokom boravka u Beogradu
Tri puta je Albert Ajnštajn bio u Beogradu. A jednom od tih prilika je boravio i u čuvenom prestoničkom hotelu, koji postoji još od 1908. godine.
Slobodno se može reći da je jedan od simbola prestonice Srbije i hotel Moskva, koji se nalazi u neposrednoj blizini Terazijske česme.
Više od sto godina postojanja
Na mestu na kome se nalazila ranije zgrada Osiguravajućeg društva Rosija, u blizini Balkanske ulice i Terazijske česme je 1908. godine niklo velelepno zdanje na 3 sprata, izgrađeno u stilu secesije.
Srpskom arhitekti Jovanu Ilkiću, koji je pored ostalih beogradskih zdanja, započeo i rad na projektu zgrade Narodne skupštine, a koji je kasnije završio njegov sin Pavle, pomogli su ruski arhitekti. Imanje na kome je trebalo da bude izgrađen hotel je pripadalo Svetozaru Vukadinoviću, koji je bio vlasnik terazijske gostionice Velika Srbija, ali i direktor Srpskog brodarskog društva.
Upravo na njegovu inicijativu biva raspisan konkurs za izgradnju zgrade Osiguravajućeg društva Rosija. Iako je na konkursu pobedio hrvatski arhitekta, Viktor Kovačić, odlukom nadležnih u društvu, čast da projektuje zgradu današnjeg hotela Moskva dobija poznati srpski arhitekta, Jovan Ilkić.
Zvanično je prvi put svojar vrata ovaj hotel otvorio 14. januara 1908. godine. Otvaranju su prisustvovali tadašnji kralj Petar Prvi Karađorđević i dvorski orkestar. A svečana ceremonija otvaranja je upriličena tri dana kasnije, kada je organizovan i koncert Kraljeve garde.
Sem hotela, u tadašnjoj palati Rosija su se nalazile i kancelarije pomenutog osiguravajućeg društva, ali i restoran i kafana, pa čak i stanovi koji su bili davani pod rentu.
Hotel je radio prilično dobro, a za njegovu poslastičarnicu se čulo daleko.
Nastajanje jednog specijaliteta
Kao i u većini slučajeva, tako je i torta, koja je obeležje hotela Moskva, ali i zvanično zaštićeni brend, nastala prilično slučajno. Tačnije, neočekivano je doživela takav uspeh, iako se u ponudi ove poslastičarnice nalaze i mnogi drugi slatki specijaliteti. Ipak, Moskva šnit je do danas neprevaziđena torta.
Priča nas vraća u 1974. godinu, kada je direktor ovog hotela odlučio da uvede neke novine u ponudu. A to se odnosilo i na restoran i na polastičarnicu.
U to vreme je gospođa Anica Džepina bila zadužena za vođenje poslastičarnice hotela Moskva. Zato je i dobila zadatak od direktora da osmisli nešto novo i nesvakidašnje. I osmislila je tortu, koja je fenomenalna kombinacija voća i kora, pečenih badema i mnogih drugih uksunih sastojaka.
Moskva šnit kao simbol Beograda
Mnogo je toga po čemu je Beograd poznat. A torta koja je nastala pre skoro pet decenija je sigurno nešto što se može smatrati simbolom prestonice Srbije.
Turisti koji dolze da upoznaju naš grad vrlo rado svraćaju i u hotel Moskva, kako bi probali ovaj specijalitet i uživali u atmosferi najpoznatijeg prestoničkog hotela, koja je zaista jedinstvena u Beogradu.
Naravno da je recept za prirpemu ove poslatice skriven od očiju javnosti, ali se ipak na internetu mogu naći njegove brojne varijacije. Međutim, ako jednom probate parče ove torte, koja je prirpemljena isključivo u poslastičarnici pomenutog hotela, shvatićete da je nemoguće kopirati je.
Upravo je ova torta zaštićena, tako da se može reći da je Moskva šnit definitivno brend hotela.
A da čujete sad nešto još zanimljivije... Ovu tortu mogu jesti i stanovnici Čikaga i Ženeve, ali i Beča i Rima, te Budimpešte.
Brojke su vrlo jasne – svakoga dana u restoranu hotela oko 300 gostiju u proseku naruče upravo perče Moskva šnit torte. Na godišnjem nivou se u poslastičarnici beogradskog hotela, sa puno ljubavi, pažnje i umeća izradi oko 20 tona ove torte.
Video: Ko je živ taj je pobednik, ko je mrtav pokoj mu duši: Beograđani o povratku Pobednika
(A.B./Telegraf.rs)
Video: U bratunačkom selu Kravica obeležene 32 godine od zločina nad Srbima
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
OVERRATED
ajnstajn umro 1955.torta osmisljena 1974.
Podelite komentar
seljo
probao tortu i mogu reci da nisam zadovoljan.mozda su promenili osobu koja nadgleda proizvodnju.
Podelite komentar
Lana
Hoću da odem da probam Moskva šnit.Molim Vas,napišite koliko košta jedno parče ove torte. I koliko košta jedan sok tu u hotelu Moskva. Hvala.
Podelite komentar