Da li znate da od Beograda do kolevke Evrope ima tačno 170 kilometara?

 
  • 2

Stiže se za manje od dva sata a granica se ne prelazi

Kako stići do Lepenskog vira? Za posetioce koji dolaze kopnenim putem sa mreže auto-puteva isključujete se kod Požarevca. Od te tačke imate magistralni put koji vas vodi do Vira. Ipak, ako ste zaluđeni istorijom, ta deonica može da bude veoma duga jer se prolazi pored Viminacijuma i Golubačkog grada, a ne treba zanemariti ni Srebrno jezero na čijim se obalama nalazi Kisiljevo. To je, inače, srpsko selo u kome se pre 350 godina upokojio Petar Blagojević, dokumentovani srpski vampir.

Ako idete vodom, Donji Milanovac je vaša sigurna luka. Takođe, ovaj dunavski gradić je odlična baza za istraživanje Đerdapske klisure, pa tu po povoljnim cenama možete naći smeštaj za noć ili dve. Donji Milanovac nalazi se na 15 minuta vožnje od Lepenskog vira.

Oko nalazišta podignut je savremeni muzej. Mnogi se sa školskih ekskurzija sećaju limenog krova natkriljenog iznad praistorijskih kuća. Sada je to prelepi muzejski prostor koji ima veliki parking, restoran sa odličnom kuhinjom i autentično etno-selo.

Cena ulaznice za odrasle je 450 dinara, a za decu do 15 godina cena je 250 dinara. Čak i slabije zainteresovani za priču o istoriji i kulturi jedne od najstarijih kultura Evrope vrlo brzo će biti usisani u vrtlog činjenica i legendi.

VIDEO: Telegraf je Lepenski vir obišao sa hrvatskim istoričarem Goranom Šarićem. Pogledajte šta je on rekao o nalazištu:

(Telegraf.rs)

Video: Hrvatska: Pripreme za sprečavanje poplave u naselju Aljmaš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putnik

    1. mart 2020 | 12:43

    Niste pomenuli divlju, netaknutu prirodu tog kraja. Melem za pluca i uopste organizam, kombinacija guste sume koju cine hrast i bukva i vode tj. reke Dunav, nesto prelepo!!!

  • Mirjana

    2. mart 2020 | 13:10

    Svaka čast kako novinaru tako i gospodinu Šariću. Bilo bi korisno da se ovaj intervju nekako šire objavi. Posebno zbog dece i mladih čije se glave pune raznim glupostima. Bravo još jednom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA