Srbi odavno nisu "paradajz turisti": Ovako nas doživljavaju Grci u poznatom letovalištu
Paradajz turisti, oni koji kreću iz svojih domova na more doslovno sa pripremljenim salatama, flašama sa vodom, šunkama, parizerima, kuvanom i zamrznutom hranom, a sve u nadi da će ih troškovi boravka u Grčkoj koštati što manje nekako su postali mit, a takva slika iščezla je u praksi.
Baš takvi shvatili su da su i voda i meso jeftiniji u Grčkoj nego u Srbiji, a da ne govorimo o nekoj drugoj vrsti namirnica karakterističnoj za Mediteran. Maslinovo ulje i razne grickalice povoljnije su u supermarketima u ovoj zemlji nego kod nas.
A naravno, odmor je i prilika da se probaju novi ukusi, pa i da se neko veče provede u restoranu. Bez girosa boravak na Egejskom moru mnogima je nezamisliv.
Sudeći po reakcijama grčkih ugostitelja i domaćina, mi smo dobri i kulturni gosti - volimo da popijemo, ali ne preterujemo kao Englezi. Umemo lepo da se najedemo i da budemo zahvalni.
- U početku su srpski turisti nosili hranu sa sobom kada bi rezervisali apartman - priča nam Anastasija, menadžerka hotela u Haniotiju.
- Nosili su čak i kafe-kuvala, ne znajući da u apartmanima postoji kuhinja koju mogu da koriste. Ali, to je bilo samo u početku, shvatili su da su cene ovde OK, pa se dešava i da svoje prijatelje pozovu u naš hotel na kafu. Srbi se zaista ne razlikuju od evropskih gostiju, znaju šta mogu ovde da očekuju.
Reči hvale za naše turiste imaju i vlasnici restorana, kao i lekari koji rade u Grčkoj.
- Mnogo više se poštuje lekar u Srbiji nego u Grčkoj. Srbi su dobri pacijenti i dobri gosti - ispričao nam je dr Kostas u Pefkohoriju.
Uostalom, mnogi Grci su zbog nas rado naučili srpski jezik, makar za osnovno sporazumevanje, a svoje menije i ponude istakli i na srpskom jeziku. Tako se čak ki reklame na ulicama mogu videti isključivo na srpskom - dakle katkad i bez engleskog ili grčkog prevoda.
- Srpski gosti su najbolji. Kad pričam srpski, atmosfera je prijateljska - pričao nam je jedan barmen.
Uostalom, kome je do hrane iz frižidera kad pogleda slike šta nude grčki restorani...
Inače, za pohvalu je i kraft pivo koje se proizvodi u ovoj regiji, a postoje dve marke sa lokalnim "pečatom".
Video: Seničić o potrebnoj dokumentaciji za turističke destinacije
(Telegraf.rs)
Video: Željka Bojić je jedna od njih, ona čeka na transplantaciju jetre i ima samo jednu poruku
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zoki V.
Nije to, nego se dobro najedemo pred put, deset dana da izdrži.
Podelite komentar
Vuk
U svemu smo najskuplji u Evropi!!!
Podelite komentar
Užičanka
Upravo smo se vratili iz Nei Porija. Na više mesta, ispred restorana, su istaknute srpske zastave. Bilo nam je super
Podelite komentar