Ako vam je srpska rakija previše jaka, onda posetite ovaj grad u kojem ćete probati najbolji cipuro

 ≫ 
  • 6
volos Foto: Pixabay

Baš između zaliva Pagaistikos i planine Pilion, na obalama Egejskog mora leži grad Volos, poznat i po brojnim lokalnim restoranima zvanim cipuradika, u kojima se služi vrhunski grčki cipuro uz mnoge gurmanluke.

Ovaj primorski grad je izuzetno značajna luka, a šesti je u Grčkoj po broju stanovnika. Smešten je skoro na pola puta između Atine i Soluna. Smatra se da je izgrađen na ostacima grada, u kome je rođen Jason, mitski vođa Argonauta.

Ne samo po drevnoj istoriji i činjenici da je jedna od najvažnijih luka u zemlji, već je Volos poznat i po fenomenalnoj prirodi i po tradicionalnim restoranima, u kojima se čuveno grčko piće služi uz lokalne specijalitete i sve to začinjeno grčkim filotimom. U gradu u kome živi oko 150.000 ljudi postoji čak skoro 600 kultnih cipuradika.

Cipuro je piće sa 40-45% alkohola, nastalo silom prilika. Pravi se od ostataka, takozvane komine, koju čine grančice, semena i kožice grožđa, odnosno svega onoga što preostane tokom procesa proizvodnje vina.

Može biti pripreman na dva načina, bez dodatka anisa što je takozvani čist cipuro, ali i sa dodatkom anisa, poput čuvenog grčkog uza.

U autentičnoj cipuradiki gosti obično ne naručuju hranu. Umesto toga, naručuju cipuro sa ili bez anisa u količini, za koju smatarju da bi njihovom društvu bila odgovarajuća.

volos Foto: Pixabay

Da ne zaboravimo, cipuro se uvek slži hladan i u manjim čašama. A dok poslužuju ovo piće, domaćini cipuradika iznose okrugli tanjir, na kome se nalaze različite vrste sirva, povrća ili morskih plodova.

Kako gosti nastavljaju da naručuju cipuro i jela počinju da budu jača. Da sve bude još bolje, sve to je uračunato u cenu pića.

Ako ste stvarno gladni, preporuka je da ipak ne naručite nešto sa menija, prosto zato što su jela koja se služe uz cipuro sasvim dovoljna da zasite svakog gosta. A kako su sva ona besplatna samo uz cipuro, najbolje je da ne naručujete drugu vrstu pića, ako želite da uživate u ukusima autentičnih specijaliteta u ovom delu Grčke.

Tradicija cipuradika se vezuje za grčke izbeglice iz Male Azije. Veruje se da su oni imali običaj da tako uživaju u ukusu cipura i da su to preneli prilikom dolaska u maticu.

Sve to se održalo i do današnjih dana. I nije ništa čudno što mnogi stanovnici Volosa i danas posle napornog radnog dana okupe svoje najmilije i dugo uživaju u ukusu cipura i tradicionalnih specijaliteta u nekom od mnogih cipuradika u Volosu.

Video: Telegraf u destileriji Nenada Krstića, pili smo njegovu vrhunsku rakiju

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Video: Osuđenici u Okružnom zatvoru okitili jelku!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    2. januar 2021 | 22:40

    znaci lozovaca

  • Ivan

    3. januar 2021 | 12:20

    Samo da odemo u Grcku posle lako joj joj

  • Aco

    3. januar 2021 | 04:34

    Sljiva ima jedan smek a grozde drugi. To je stvar ukusa i mirisa. Pa ko sta voli nek izvoli. VOLOS ILI SUMADIJA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA