Kako je "loša reputacija" uništila turizam na jednom od najlepših grčkih ostrva?

 
 
 ≫ 
  • 0

Na savršenoj lokaciji, ali...

Lezbos Lezbos / foto: Pixabay.com

Odmah nakon Krita i Evije, treće ostrvo po veličini u celoj Grčkoj je Lezbos, koje je u poslednje vreme na ne baš dobrom glasu.

Oko 9.000 stanovnika naseljava ostrvo, na kome je rođena antička grčka pesnikinja Sapfo.

Tek oko 100 kilometara vazdušnom linijom deli ovo ostrvo i nekadašnji grad Smirnu u Maloj Aziji, a danas čuveno tursko letovalište Izmir.

Ostrvo toplih izvora

S obzirom na to da je na Lezbosu ranije zabeležena značajna vulkanska aktivnost, to je dovelo do postojanja mnogih toplih izvora vode.

Inače, na ovom ostrvu se nalaze i dve planine, čija je nadmorska visina oko 970 metara. Lezbos je ostrvo poznato i po bujnoj vegetaciji, za koju može da zahvali bogatim podzemnim vodama. Osim drveta maslina, zastupljeni su i bor i hrast.

Posebna atrakcija na Lezbosu jesu i sekvoje, odnosno njihovi okamenjeni ostaci.

Smaragdno ostrvo koje više to nije

Lezbos Lezbos / pixabay.com

Priroda je bila vrlo blagonaklona prema Lezbosu, u to nema sumnje. Zato se ponegde može pročitati i da je u pitanju ostrvo, koje sa pravom nosi epitet smaragdno. 

Ostrvo Lezbos ima i aerodorom, što značajno olakšava komunikaciju. Osim sa Atinom i Solunom, vazdušno je povezano i sa Limnosom i Hiosom. Naravno da je i trajektnim linijama Lezbos povezan sa ostalim delovima Grčke, a primarno preko luke Pirej i Soluna, ali i Kavale.

Kao jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na ostrvu se izdvojio grad Molivos, mada koji god deo Lezbosa da izaberete, nema sumnje da ćete uživati.

Tačnije, uživali biste da situacija trenutno nije takva kakva jeste. 

Naime, gotovo svakodnevno smo imali prilike da slušamo da su se migranti sa područja Turske iskrcali upravo na ovom ostrvu. I možda to u početku i nije u naročitoj meri uticalo na turizam. Ali je kasnije i te kako ugrozilo ne samo turizam, nego i meštane. Zato su sa vremena na vreme organizovali proteste, iako su u početku raširenih ruku dočekivali sve njih.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA