Ova 3 grčka grada bi trebalo da obiđete kada se otvore granice, a nisu ni Solun ni Atina

 
 ≫ 
  • 1

Idealne destinacije za turiste koji odmor ne doživljavaju samo kao priliku za sunčanje i kupanje

Iraklion foto: pixabay.com

Da se ljubitelji Grčke dele na one, koji obožavaju Solun i na one koji favorizuju Atinu i nije neka tajna. Isto kao što nije tajna i da se širom Grčke mogu videti ne samo brojni arheološki lokaliteti i zanimljive prirodne atrakcije, već i mnogi gradovi podjednako interesantni kao prestonica zemlje i regije Makedonija.

Treći po veličini grad u Grčkoj

Iako je grad Patra mnogima poznat najpre po najdužem visećem mostu, koji povezuje dva njegova predrađa, nije samo most Rio-Antirio ono što vredi videti u ovom delu Grčke. Grad se nalazi na severu Peloponeza i od Atine je udaljen oko 215 kilometara. S obzirom na to da u njemu živi više od 230.000 stanovnika, to je na visokom trećem mestu u celoj zemlji.

Grad je bio naseljen još u antičkom periodu, o čemu svedoče i značajni materijalni ostaci. Smatra se da je jedan od prvih gradova u Grčkoj, ali i na evropskom tlu, koji je prihvatio hrišćanstvo. Osim srednjevekovnog zamka, u Patri svakako treba obići i crkvu Svetog Andreje, za koga se veruje da je u ovom gradu i stradao za veru Hristovu.

A ako grad posetite u vreme karnevala, bićete oduševljeni, jer je Patra poznata po tome.

Grad u srcu Tesalijske ravnice

Administrativni, ekonomski, obrazovni i kulturni centar oblasti Tesalija je grad Larisa. Smešten je u samom srcu plodne Tesalijske ravnice, koja se često naziva žitnicom Grčke. Pored toga što je grad značajan poljoprivredni centar, takođe je i vrlo važan kada je u pitanju prehrambena industrija zemlje.

Iraklion Iraklion / foto: pixabay.com

U Larisi živi oko 130.000 stanovnika.

Osim ostataka tvrđave na brdu Frurio, ne propustite da posetite i Hipokratov spomenik, zatim Arheološki muzej i crkvu posvećenu Svetom Ahilu, kao i onu koja je posvećena Svetom Đorđu.

Najveći grad na jugu Grčke

Glavni grad najvećeg grčkog ostrva Krita je ujedno i najveći u južnom delu zemlje. Iraklion zapljuskuju vode Egejskog mora, a u njemu živi blizu 140.000 stanovnika.

Iako u samom gradu postoji značajan broj znamenitosti koje treba obići, nema nikakve sumnje da je grad najpoznatiji po palati u Knososu, koja se nalazi u njegovoj blizini.

(Aleksandra  Blažević/Telegraf.rs)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA