Zbog njega žene hrle u Grčku: Ko je čovek zbog kojeg ćete postati ljubiteljka helenske kuhinje?

 ≫ 
  • 0
akis petretzikis foto: pixabay; screenshot/youtube/FansOfEleniMenegaki

Iako se iz rodnog Soluna preselio u Atinu sa namerom da studira računovodstvo, Akisu Petretzikisu je sudbina nešto drugo namenila. U isto vreme kada je započeo sa studijama računovodstva, upisao je i kuvarsku školu i tu se pronašao.

Sa pravom se smatra danas jednim od najpoznatijih kuvara, ne samo u Grčkoj, nego i u svetu.

Rođen je 4. marta 1984. godine, a karijeru kuvara je započeo u Atini, da bi je kasnije nastavio u Londonu.

U Grčku se vraća 2010. godine i nedugo nakon toga postaje prvi grčki Master Chef, nakon nastupa u istoimenoj televizijskoj emisiji . Od tada postaje jedan od najuspešnijih kuvara u zemlji, a njegov napredak su sa puno pažnje mnogi pratili.

Ginisov rekord u pravljenju pljeskavica (burgera) je oborio u Solunu, 13. juna 2019. godine. Tom prilikom je za samo sat vremena napravio čak 3.378 pljeskavica, čime je uspeo da obori rekord iz 2016. godine, kada je u Španiji za sat vremena napravljeno ukupno 2.220 pljeskavica.

Mnoge svoje recepte je predstavio u emisijama koje je vodio na grčkim televizijama, a kasnije i na britanskoj. A ono što se ne može ne primetiti, jesu recepti, koji su vrlo jednostavni i takvi, da ih mogu pripremati i manje iskusne domaćice. I upravo zato, ovaj momak, čini se ima toliko uspeha.

Njegove emisije su u Grčkoj vrlo rado gledane, pa nije ništa neobično da u području Monemvasije recimo, postavi roštilj na vrlo neuobičajenom mestu, kako bi pripremio izabrano jelo ili da šeta šumama Evije ne bi li našao divlje tartufe.

Osim emisije, Akis Petretzikis redovno objavljuje videe na svom Youtube kanalu, uređuje časopise, a izdao je i jedinstveni kuvar, simbolično naslovljen – Ovo treba da probaš (Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις).

- Uvek idem logikom da ili nešto dobro radim ili ne radim uopšte. Nije moguće da sve što napravite, bude uspešno. Iza svakog uspeha stoji mnogo neuspeha... Kad nešto pođe po zlu, uznemirim se. Ipak, neuspeh je ono što vas čini boljim, jačim i sa tim se sigurno morate suočiti – izjavio je u jednoj emisiji Akis.

Recept Akisa Petretzikis za grčku salatu

grčka salata foto: pixabay.com

Da bi bilo jasnije zbog čega ovog grčkog kuvara i njegove recepte svi obožavaju, navodimo primer njegovo recepta za čuvenu Grčku salatu, pa procenite sami da li je u pitanju jednostavan način za pripremu i objašnjenje ili ne.

Sastojci za jednu porciju:

- 350 gr čeri paradajza

- 1/3 crnog luka

- 250 ml vode, za luk

- 1 kašika jabukovog sirćeta, za luk

- ½ krstavca

- ½ zelene paprike

- 1 kašika šećera

- 3 kašike jabukovog sirćeta

- 5 kašika maslinovog ulja + za serviranje

- so

- biber

-10-15 maslinki

- 1 kašika kapara

- 150 gr fete

- ½ kašičice origana

Priprema:

- Isečemo luk na tanje kriške i stavimo ga u posudu, u koju smo pre toga stavili hladnu vodu i sirće.

- Peremo i čistimo krastavac, ali ostavimo malo ljuske i sečemo na pola po dijagonali, pa na kriške.

- Stavimo krstavac u drugu posudu.

- Sečemo paradajz na pola i dodamo ga u posudu sa krsatavcem.

- Sečemo i papriku na tanje tračice po vertikali i dodamo i njih u posudu sa krstavcem i paradajzom.

- Isperemo luk i dobro ga ocedimo rukama, pa dodamo u posudu sa ostalim povrćem.

- Dodamo sirće, šećer, maslinovo ulje, so, biber i sve zajedno izmešamo kašikom.

- Serviramo na jednom tanjiru i preko rasporedimo masline, origano, fetu, kapare i sve dobro prelijemo maslinovim uljem.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA