Ovih 5 jela ste probali u grčkim restoranima: Grci ih ne jedu, niti ih smatraju svojim
![grk grčka grk grčka](https://xdn.tf.rs/2020/10/13/autumn-20990591920-460x0.jpg)
Autentični kulturni element Grčke jeste gastronomija, a određena jela potiču još iz drevne kulture.
Svima nama je dobro poznato da osnovu ishrane Grka predstavljaju jagnjetina, mlečni proizvodi, masline, pomorandže, smokve i med.
Iako je gastronomija ove zemlje unikatna, postoje jela za koja mnogi misle da su tradicionalna u Grčkoj, a zapravo služe kao "mamac" za turiste.
Ovih pet jela Grci ne jedu:
Saganaki
Saganaki, odnosno flambiran sir je postao popularno jelo u grčkim restoranima širom sveta, osim u Grčkoj.
Budući da izgleda privlačno naručiti hranu koja je još u plamenu, jasno je zašto su mnogi vlasnici restorana hteli ovim trikom da zarade malo više novca, ipak, nećete videti ovako nešto u pravom tradicionalnom grčkom restoranu.
Humus
Iako u Grčkoj prirodno raste leblebija, humus nije grčka, već arapska hrana.
![Humus Humus](https://xdn.tf.rs/2020/05/20/hummus-48347731280-460x0.jpg?ver=146064)
Verovatno ga možete naručiti u restoranima, ali ako želite da jedete autentičan grčki sos bolje da se odlučite za tzatziki.
"Grčki" jogurt
U srpskim prodavnicama često možete da naiđete na namirnice zvane „grčki jogurt“. Većina tih proizvoda je puna šećera i aditiva, a ukusom ni ne podseća na pravi domaći jogurt.
Pravi grčki jogurt je gušći i kremastiji i sadrži mnogo više proteina. Ako tokom letovanja obiđete neko malo selo u planinama, sigurno nećete videti ni jegnog lokalca kako jede kupovni "grčki jogurt".
Musaka
Iako je musaka poznato jelo, i Srbi i Grci su ga preuzeli od Turaka. Doduše, oni ne spremaju ovo jelo na isti nači. U grčku verziju obavezno ide patlidžan.
![musaka musaka](https://xdn.tf.rs/2019/07/17/musaka-460x0.jpg)
Hrana iz konzerve
Kao i stanovnici svake druge države koja izlazi na more, i Grci su se na navikli na ukus sveže ribe. A kada se jednom naviknete na sveže morska jela, konzumiranje tunjevine iz konzerve vam postaje nešto grozno.
(Telegraf.rs)
Video: Koliko je opasna upala žučne kese i koje ozbiljne bolesti se kriju iza zbunjujućih simptoma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Majkl Džondar
Prvi put čujem za pomorandžu da je kod njih kao popularna.
Podelite komentar