Probali smo "kraljevski giros" u Haniotiju: Evo zašto svi turisti ne mogu da ga se zasite

 ≫ 
  • 28

Većina srpskih turista, čim stigne u Grčku i ostavi kofere u hotelu, ukoliko je kasno za kupanje u moru, uputiće se da "omaste brk" slasnim girosom.

Kako ovaj specijalitet već godinama važi za jedno od omiljenih jela kod naših ljudi, pravi "girosoljupci" su uspeli da razviju istančano čulo za njegove varijacije.

Tako se slobodno može reći da nisu svi girosi isti, pa ni isto ukusni.

Među morem hvaljenih girosa, na srpskim forumima posebno se izdvojio "kraljevski giros" u Haniotiju.

Porodica Kohilas je ovo jelo pretvorila u plavu krv još 1993.

- Moji roditelji su najpre otvorili trafiku sa girosom, koja je prerasla u restoran. Na početku je išlo teško, ali smo uspeli da postignemo da je ovaj lokal jedan od najposećenijih u Haniotiju, a možda i na celom ostrvu Halkidiki.

- Iako nosi ime mog oca ipakljudi više mene znaju kao kralja girosa - kaže uz osmeh Janis Kohilas.

Kako priča, tajna je u kvalitetu i ljubavi prema ovom jelu.

Specijalna svinjetina koja je glavni sastojak kraljevskog girosa uvozi se iz Danske, a zatim se po posebnom receptu začinjava i slaže na šipku.

- Ne može od svakog svinjskog mesa da se napravi dobar giros - ja se trudim da uzimam ono koje je najbolje, a ljudi to prepoznaju i cene.

- Dovoljno je da kažem da tokom letnje sezone prodamo tonu mesa dnevno! - priznaje ovaj ugostitelj.

I dok se većina cena girosa u grčkim letovalištima kreće od 2.70 do 3.50 evra, Janisov specijalitet drži zlatnu sredinu: za 3.20 evra (376.28 dinara) možete da dobijete "parče plave krvi". 

U videu na početku teksta pogledajte kako se pravi kraljevski giros kod Janisa u restoranu u Haniotiju.

Leto je lepše sa agencijom Viva Travel. Paket aranžmani na 10 noćenja, već od 69€.

(I. Nedić)

Video: Petar Benčina igra lik Bogdana: Glumac o filmu "Volja sinovljeva", saradnji sa bratom Igorom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA