Da vam "voda pođe na usta": Pripremite jedan od preukusnih specijaliteta grčke kuhinje
Specifičnost grčke kuhinje je naravno maslinovo ulje i to mahom ono domaće, čiji ukus se bitno razlikuje od industrijskog
Čuvene dolmadakja ili sarmice od lišća vinove loze koje staju u jedan zalogaj, pa lukumades, pa pasticio i grčka musaka, pa fava, tzatziki i skordalja - sve su specijaliteti grčke kuhinje koje su mnogi od nas imali prilike da probaju.
Naravno da je spisak mnogo duži, a naročito ako pomenemo poslastice. Galaktobureko, lukumades, kurabjedes, tulumbe, kadaifi, portokalopita... jednostavno ne možemo da se zaustavimo.
Ipak, kao i svaka zemlja, tako i Grčka ima određene recepte koji su specifični za pojedine regije. I dok se, recimo u Solunu pripremaju jela koja su "jača", dotle je kuhinja atinskih domaćica zasnovana mahom na pojedinim manje masnim jelima.
Logično objašnjenje se samo nameće, a svakako je u vezi sa klimom koja je u ova dva grada zastupljena, pa je i očekivano da Atinjani zbog više toplih i sunčanih dana imaju običaj da jedu manje masnu hranu.
Specifičnost grčke kuhinje je naravno maslinovo ulje i to mahom ono domaće, čiji ukus se bitno razlikuje od industrijskog. Zatim masline, začini, povrće i nezaobilazna jagnjetina. Jedu Grci i piletinu, i svinjetinu, svakako, ali su u pripremi specijaliteta od jagnjetine neprikosnoveni.
Dolmadakja – sarmice od vinove loze
U svakoj regiji se sarmice od vinove loze, poznate kao dolmadakja, pripremaju na drugačiji način. Različitost se ogleda mahom u začinima koji se dodaju, dok su osnovni sastojci isti. A to su pirinač, listovi vinove loze, maslinovo ulje, crni luk, svež paradajz, peršun, mirođija, origano, biber, so i drugi začini po želji.
Priprema sarmica od vinove loze umnogome podseća na pripremu naših sarmica od zelja, ali sa posnim filom. Lišće vinove loze se svakako mora prvo popariti kratko da bi moglo da se zavija u sarmice.
Sitno iseckani luk se zatim kratko proprži na maslinovom ulju, pa se dodaju pirinač i voda, kako bi se skuvao. Treba ga onda ostaviti kratko da kuva, te dodati začine po želji. U zavisnosti od toga u kom delu Grčke se ovo jelo priprema, može biti u fil dodato čak i suvo grožđe, a u novije vreme pojedine domaćice dodaju i pinjole.
Obično se dolmadakje pripremaju tako da budu jedan zalogaj, a kada ih naređate u šerpu, između rasproredite seckani paradajz, pa nalijte vodom i dodajte još malo domaćeg maslinovog ulja.
Kada omekša lišće, domladakje su spremne za serviranje. Možete ih poslužiti uz kiselo mleko, tzatziki ili grčki jogurt.
Punjeni cvetovi tikvica
Tradicionalno jelo na grčkom ostrvu Krit su i punjeni cvetovi tikvica. Obično se sva takva jela nazivaju gemista, jer su punjena mahom pirinčem. U drugim delovima zemlje, gemista podrazumeva svež paradajz, paprike i plod tikvice napunjene filom na bazi pirinča. Međutim, kritska kuhinja je u mnogo čemu specidična, pa tako i u ovome.
Fil se priprema od luka, ako je moguće crvenog, zatim pirinča i rendane šargarepe. Po želji dodajete začine, a mahom se koriste peršun, origano i mirođija, te naravno so i opet ono famozno domaće maslinovo ulje.
Fil priremate isto kao i za dolmadakje, a onda punite cvetove tikvica. Posebno treba da vodite računa da ih pažljivo zatvorite, jer su vrlo osetljivi.
Kada sve to obavite, poređajte ih u šerpu i nalijte vodom, pa kuvajte dok pirinač ne bude potpuno mekan. Ako želite, između punjenih cvetova tikvica možete poređati i krompir isečen na komade srednje veličine.
Najjednostavniji grčki slatkiš
Vrlo je verovatno da će vas recept za ovaj grčki slatkiš oduševiti. Ako ste bili gost u nekom grčkom domu, gotovo je sigurno da su vas poslužili čuvenom poslasticom, koja je na vas ostavila jak utisak. Najpre zato što se ni ne priprema, ako ćemo iskreno, a zatim i zato što je tako ukusna i osvežavajuća.
U pitanju je jaurti me meli, odnosno jogurt sa medom. Nemojte da budete zbunjeni, jer je grčki jogurt ni nalik našem. Zapravo je za pripremu ove ukusne poslastice, koja se obično konzumira posle obilnog jela, potrebno samo jedna kašika gustog grčkog jogurta i jedna kašika meda.
A onda pristupate "pripremi": Sipate jednu veću kašiku jogurta u posudu i prelijete jednom kašikom meda. Poslastica je gotova i možete uživati u njenom fenomenalnom ukusu.
Video: Ni ne gleda šta radi, a čuda čini! Kuvar izvukao sve iz lubenice, pa napravio nešto fenomenalno
(A.B./Telegraf.rs)
Video: Jake policijske snage obezbeđuju Univerzitet Hauard
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.