Skijalište u istočnoj Srbiji poznato po prvoj gondoli je pet meseci pod snegom

 
 
 ≫ 
  • 2

Zvanično je od nedavno upravo Stara planina proglašena Nacionalnim parkom, što podrazumeva i najviši stepen zaštite na nivou države

Orlov kamen - stenoviti planinski vrh Foto: Milena Đorđević

Rimski Hemus, u slobodnom prevodu Planinski lanac, u vreme turske vladavine ovim prostorima bio je poznat kao Balkan ili Kodža Balkan, što vodi poreklo od persijskog termina za brodviti predeo, danas je jedna od atraktivnih planina u Srbiji.

Manji deo Karpatsko-balkanskih planina, kojima pripada i Stara planina, prostire se na području naše zemlje, dok je njihov veći deo na teritoriji susedne Bugarske. Najviši vrh u Srbiji, Midžor, nalazi se na 2.169 metara nadmorske visine. Često se Babin zub, koji se nalazi na 1.758 metara nadmorske visine, izdvaja kao najlepši staroplaninski vrh.

Zvanično je od nedavno upravo Stara planina proglašena Nacionalnim parkom, što podrazumeva i najviši stepen zaštite na nivou države. Uz brojne autohtone biljne i životinjske vrste, na području ove planine u istočnom delu Srbije, mogu se videti i predeli netaknute prirode.

Prva gondola u Srbiji

Gondola sa osam sedišta, koja se smatra prvom u našoj zemlji, nalazi se na Staroj planini, na lokaciji znanoj kao Jabučko ravanište. U okviru ovog ski centra postoji i ski lift, kao i četvorosedna žičara. Ukupna dužina trase gondole je 1.100 metara, a visinska razlika koju prelazi je 185 metara.

Snežni motiv sa Stare planine Foto: Milena Đorđević

S obzirom na to da je Stara planina u proseku pet meseci pod snegom, zbog nadmorske visine i klimatskih karakteristika, to se u zimskim sportovima ovde i te kako može uživati tokom sezone. Ali kao posebna benefit ističe se i sistem za veštačko osnežavanje, tako da nema bojazni za ljubitelje skijanja i ostalih sportskih aktivnosti na snegu, koji odaberu baš Staru planinu.

Skijaški centar Babib zub

Pored toga što je Babin zub zaštićeni prirodni rezervat, tu je i odlično opremljen ski centar. Ukupna dužina ski staza na Staroj planini je 12.000 metara, a većina ih je za početnike i srednje obučene skijaše, te su okarakterisane kao plave i crvene.

Interesantan je podatak da jedna od staza u ovom ski centru, znanan kao Sunčana dolina, ima sve potrebne dozvole za organizaciju slaloma, veleslaloma i superveleslaloma, uzevši u obzir da je stekla FIS homologaciju za Super G.

Izuzev staza na lokaciji Jabučko ravnište i Sunčana dolina, u ski centru Stara planina – Babin zub postoje i staze Markova livada i Konjarnik. Staza Markova livada poseduje i svu potrebnu opremu za noćno skijanje.

Kapacitet četvorosedne žičare Konjarnik je 1.500 skijaša na sat, dok je 1.200 skijaša na sat kapacitet ski lifta sidro Sunčana dolina - na stazi Markova livada postoji i mini ski lift za decu, odnosno pokretna traka za najmlađe skijaše. Dostupan je i četvorosed Babin zud, koji vozi skijaše do istoimenog vrha, kao i vezni lift Rudine.

Video: Veje li, veje: Prvi sneg u Srbiji pao na još jednom mestu posle Kopaonika

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SSSS 1389

    7. januar 2022 | 21:08

    Najvisi vrh je Velika Rudoka na Sar planini, pa Djeravica druga po visini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA