Na more samo uz ličnu kartu: Da li ćete odabrati Albaniju za odlazak na godišnji odmor?

 
 
 ≫ 
  • 15

Iako nam prošlog leta nije bio potreban PCR test za odlazak u Albaniju, u odnosu na prethodne godine broj srpskih turista u ovoj zemlji je opao

Dermi Foto: Pixabay/ Dermi, Albanija

U toku prethodne letnje sezone mnogi srpski turisti potražili su nove destinacije, koje su bile dostupnije od većini ranije omiljene Grčke.

Jedna od zemalja u kojoj su Srbi letovali tokom prošlog leta, činilo se u većem broju nego ranijih godina, bila je i Albanija.

- Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da smo tokom letnje sezone 2020. primetili sve veće interesovanje građana Republike Srbije za odmor u našoj zemlji, Republici Albaniji, uprkos izazovnim vremenima za sve nas – izjavila je ekskluzivno za Telegraf Anita Shaqiri, savetnik u Ambasadi Republike Albanije u Srbiji.

Kako je navela, osim činjenice da je ulazak u zemlju bio dozvoljen tokom sezone srpskim državljanima, tome su doprineli i srpski i albanski mediji, koji su na najbolji način prezentovali nove destinacije, ali i internet portal Albania.rs koji ima za cilj promociju albanskog turizma u Srbiji.

Koliko je Srba letovalo u Albaniji prošle godine?

Podaci koje nam je gospođa Anita Shaqiri dostavila pokazuju da je u toku prošle godine, od januara do septembra 2020. godine, ovu zemlju posetilo ukupno 38.743 turista, te da su državljani Republike Srbije činili 1,8% ukupnog broja stranih državljana koji su posetili Albaniju u tom periodu.

Međutim, suprotno uvreženom mišljenju, taj broj poseta predstavlja, doduše zanemarljiv pad od 3,45% u odnosu na ranije sezone.

Primera radi u toku 2015. godine je zabeležena ukupno 51.218 poseta srpski turista, da bi taj broj godinu dana kasnije porastao na 54.083 posete.

Plaža Ksamili, Albanija foto: printscreen/youtube/M Travel Vlog

Već naredne, 2017. godine su srpski turisti ostvarili ukupno 63.785 poseta, dok je tokom 2018. godine Albaniju posetilo 70.878 turista iz Srbije. U toku 2019. godine su naši turisti ostvarili ukupno 68.436 poseta.

Da li ćemo i ove godine letovati u Albaniji?

Kako nas je informisala Anita Shaqiri, počev od 20. januara 2021. godine, državljani Republike Srbije mogu putovati u Republiku Albaniju uz važeću ličnu kartu, što važi i za albanske državljane koji posećuju našu zemlju.

Sve to je omogućeno Sporazumom između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o putovanju građana.

- Državljani Republike Srbije mogu ući u Republiku Albaniju bez negativnog PCR testa ili bilo kakvih posebnih ograničenja – dodala je Anita.

(Telegraf.rs)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA