Ove popularne turističke destinacije treba izbegavati: Nesigurne su, broj slučajeva zaraze raste

 
 ≫ 
  • 1

U ovim zemljama je došlo do naglog skoka novih slučajeva zaraze, odnosno ponovnog izbijanja epidemije

Kalinjingrad, rusija Foto: Pixabay.com

Iako se mere karantina i zabrane putovanja postupno ukidaju u mnogim zemljama, korona virus i dalje odnosi žrtve širom sveta. Do danas je ukupno osam miliona potvrđenih slučajeva u 188 zemalja, od čega se 440.000 završilo smrću.

Svetski portali posvećeni turizmu i dalje naglašavaju važnost izbegavanja međunarodnih putovanja, barem još neko vreme, dok se ne smiri epidemiološka situacija.

Kao najnesigurnije zemlje izdvajaju se upravo one u kojima je došlo do naglog skoka novih slučajeva zaraze, odnosno ponovnog izbijanja epidemije, i država u kojima je loš zdravstveni sistem.

U nastavku vam otkrivamo koja odredišta je najbolje da izbegnete narednih meseci:

Brazil

U Brazilu je trenutno aktuelna velika zdravstvena kriza usled epidemije korona virusa. Ova zemlja je na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od Covid-19 bolesti - u proseku ima oko 1.000 smrtnih slučajeva dnevno.

Rio de Žaneiro Foto: Pixabay / Rio de Žaneiro

Pre sedam dana, tačnije 12. juna, vlada je obustavila objavljivanje podataka o slučajevima Covid-19, što je izazvalo široke osude i optužbe za cenzuru i totalitarizam.Brazilski predsednik Žair Bolsonaro  je opisao virus kao „mali grip“, zanemarujući mere izolacije i čak kritikujući državne guvernere zbog nametanja regionalnih karantinskih mera.

Rusija

Rusija se suočava sa optužbama za manipulaciju podacima u vezi sa brojem slučajeva Covid-19. Početkom juna Aleksej Venediktov, jedan od najuticajnijih ruskih novinara, primetio je da je u Moskvi tokom maja umrlo skoro 6.000 ljudi više od proseka, dok zvanične statistike u ruskoj prestonici tvrde da je ukupan broj smrtnih slučajeva od Covid-19 bio 1.704.

Rusija, Moskva Pixabay.com

Rusija je ranije ljutito reagovala na tvrdnje da zvanična statistika možda nedovoljno izveštava o broju smrtnih slučajeva, a portparol Kremlja tvrdio je da su mali brojevi jednostavno odraz „efikasnosti“ ruske medicine.

Indija

Samo nekoliko nedelja nakon što je indijska vlada počela da ublažava mere karantina, broj slučajeva pacijenata obolelih od Covid-19 je naglo skočio. Država koja ima 1,3 milijarde stanovnika sada se nalazi na četvrtom mestu u svetu po broju potvrđenih slučajeva i postoji velika zabrinutost oko toga kako će se nositi sa velikim brojem novih stopa zaraze.

Indija, Tadz Mahal Foto: Pixabay

Tri četvrtine prijavljenih smrtnih slučajeva potiču iz tri države: Delhija, Gudžarata i Maharaštre. Veliki nedostatak lekara, zdravstvenih radnika i bolničkih kreveta, zajedno sa jednom od najnižih stopa testiranja po glavi stanovnika u svetu, pobudio je strah među medicinskim radnicima.

Kina

Ponovno izbijanje zaraze korona virusa u Kini došlo je kao šok i politička sramota za Peking, koji je proglasio pobedu nad Covid-19 i vratio svoje građane na posao. Vlasti u kineskoj prestonici opisali su epidemiju korona virusa u gradu kao "izuzetno ozbiljnu", što je dovelo do zabrane putovanja iz grada, zatvaranje škola, univerziteta i sportskih terena.

Hongkong, Kina Foto: Pixabay / Hongkong, Kina

Stanovnici Pekinga dobili su instrukcije da izbegavaju "nebitna" putovanja jer je u gradu tokom protekle nedelje prijavljeno 137 novih slučajeva. Dok su izveštaji državnih medija tvrdili da je virus došao iz inostranstva, pozivajući se na "drugačiji soj", utvrđeno je da je zaraza povezana sa pijacom u jugozapadnom pekinškom okrugu Fengtai.

Iran

Nakon opuštanja mera ograničenja sredinom aprila, u Iranu je početkom juna došlo do porasta broja novih slučajeva korona virusa, a samo 4. juna prijavljeno je 3.574 novih slučajeva. Pre toga, najveća brojka bila je 3.186, 30. marta, kada je Iran postao jedna od najteže pogođenih zemalja izvan Kine. Dok je početna epidemija bila koncentrisana u gradu Kom i glavnom gradu Teheranu, novi broj slučajeva zaraze je uglavnom fokusiran u provinciji Khuzestan na jugozapadu.

Iran Foto: Pixabay.com / Iran

Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države su trenutno najteže pogođene korona virusom. Iako su mere ograničenja varirale od države do države, devet je dostiglo rekordne stope zaraze korona virusa samo u poslednjih nekoliko dana: Alabama, Arizona, Florida, Nevada, Severna Karolina, Oklahoma, Oregon, Južna Karolina i Teksas.

Manhattan, Menhetn, Njujork, grad, panorama Menhetn / Foto: Pixabay

Korona virus se "širi poput vatre", a odeljenja  intenzivne nege jedva mogu da prime ogroman broj pacijenata.

Južna Afrika

Južna Afrika zabeležila je rekordan skok novih slučajeva Covid-19, što se deislo nakon što je počelo postepeno da se uvodi ublažavanje mera. Skoro dve trećine slučajeva nalazi se u regionu Zapadnog Kejpa, u kojem je grad Kejptaun - glavna turistička destinacija.

Kejptaun Kejptaun / pixabay.com

Video: Sada više nigde nema nikog: Nijagarini vodopadi bez turista

(K.M./Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA