Konačno stiže beogradska premijera "Crveno i zlatno": Jelica Kovačević otkriva zašto treba pogledati komad

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Posle gostovanja po Evropi i drugim delovima Srbije, Beograd će imati priliku da pogleda predstavu "Crveno i zlatno", koja je rađena po tekstu Božidara Kneževića i u režiji Ivice Vidanovića, i to 3. oktobra, u četvrtak u 20 časova, u Akademiji 28. Uloge su poverene Jelici Kovačević, koja igra Jefimiju, i Dragani Vujić, koja igra lik knjeginje Milice.

Za komad su mnogi imali reči hvale, što svedoče i prikazivanja širom Evrope.

O predstavi je govorila glumica Jelica Kovačević, koja se raduje beogradskoj premijeri.

"Nakon evropske premijere u Parizu, nagrade u Moskvi, Zlatni Vitez za režiju Ivice Vidanovića, konačno nakon godinu dana u Beogradu, za nas centru sveta, 3. oktobra, u četvrtak u 20 časova, premijera predstave "Crveno i zlatno". Predstava sa tematikom koja nedostaje beogradskom i srpskim pozorištima sa tematikom koja je breme, korenje i sustina srpstva i svih nas. Tema koja nas vraća na ko smo, šta smo i odakle smo.

Predstava Foto: Slavko Živanović

Tema koja postavlja tezu o autentičnosti zapravo srpskog muškarca, koja u sebi nosi kodove, zašto je on takav i konstantan u nedostajanju. a hrabar da gine za otadžbinu, veru i narod ... tema o ženama u samotnih zavijenih očiju u crno zbog te srpske hrabrosti, sloge muške kad je najteže, tema o odluci dve žene u Srednjem mračnom veku koje su osuđene da rastu duhovno bez muškog principa i zbog okolnosti bivaju sve i glas i Srbija i majke i glas dece koja su u njihovom naručju i dalje. Ovo je tema na kojoj se temeljimo kao rod i što bi rekli pomoz Bog. Takav sažetak i ideja i pisca i reditelja i glumica ovog komada koji nosi sveukupan njihovu zajedničku i idejnu autorsku predstavu", rekla je Jelica Kovačević za naš portal.

Glumica nam je otkrila i zašto publika treba da pogleda predstavu.

"Tiče se sveukupnosti srpskog roda. A mi kao umetnici živimo kako bi promelnili i dali deo svoje svesti ljudima u zahvalnosti postojanju i bezuslovnoj ljubavi", navela je glumica.

Predstava će "disati" i nakon beogradske premijere. Očekuje i izvođenja komada u Češkoj.

"7. novembra Prag , čekamo 2025. da će dijaspora u Njujorku,Off Broadway imati prilike da pogleda sažetak našeg poimanja stvarnosti i u njihovo i naše ime podstičemo hrabrost kao najvažniji motor ljubavi. Samo nas ljubav kroz hrabrost kao i ove dve pretkinje nase može vinuti putem istine, kakva god da je", zaključila je Jelica Kovačević.

(Telegraf.rs)

Video: Miloš Biković o filmu "Bauk": Uloga Savinog oca je metaforična

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA