Ana Grigorović: Opera "Sestra Anđelika" prića o ženskim pravima

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ana Grigorović: Opera "Sestra Anđelika" prića o ženskim pravima

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je rediteljka Ana Grigorović koja je govorila o operi "Sestra Anđelika", čija je premijera večeras u Madlenijanumu, u završnici četvrte letnje operske akademije "Rosi fest”.

Grigorović je rekla da se širom sveta obeležava 100 godina od smrti Đakoma Pučinija, a njoj lično je posebno drago što sa "Sestrom Anđelikom" zaključila triptih opera čuvenog italijanskog kompozitora, u kome su i "Plašt" i "Đani Skiki".

"Kada dođete da vidite 'Sestru Anđeliku' prvo ćete upoznati priču vezanu za žensku sudbinu, koju izmeštamo u zemlju bliže nama, radi se o Irskoj. Referišemo sve vreme na jedan dokumentarni događaj, o 'Magdalenskim perionicama'", navela je Grigorović.

Prema njenim rečima, predstava priča "o ženskim pravima, na koji način su poštovana u prošlosti u odnosu na danas".

"To je važna tema za mene, a mislim da je i za publiku. 'Sestra Anđelika' zaista važi za jednu od težih Pučinijevih opera. U pitanju je ženska patnja koja je vrlo detaljano eksplicirana na sceni", naglasila je rediteljka.

Video: Grigorović: Opera Sestra Anđelika prića o ženskim pravima

Grigorović je ocenila da je magija ovog dela smeštena u prostor između dirljive muzike i čuda koja se dešavaju.

"Sestra Anđelika" se radi u koprodukciji Madlenijanuma i "Rosi festa", međunarodnog muzičkog festivala inspirisanog stvaralaštvom kompozitora Salomona Rosija (1570-1650), napomenula je Grigorović.

Prema njenim rečima, izvođači su "mlade devojke na početku svoje karijere", koje se kroz "Rosi fest" usavršavaju u intenzivnim radionicama sa njom, sopranom Olgom Makarinom, dirigentom Adi Barom Sorijom, osnivačem festivala i dirigentom "Sestre Anđelike" Stefanom Zekičem.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Tihomir Stanić za Telegraf.rs o seriji "Nobelovac"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA