Predstava koja je oduševila: Kroz neverovatne pokrete fluorescentnih lutaka, glumci su preneli snažnu poruku

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Predstava "Meduza Suza", koja je danas imala svoju premijeru u Narodnom pozorištu Pirot, oduševila je publiku i postavila nove standarde za pirotski teatar. Kao potpuno inkluzivni lutkarski komad, rađen u inovativnoj "bleklajt tehnologiji", predstava nudi vizuelni spektakl bez ijedne izgovorene reči. Kroz neverovatne pokrete fluorescentnih lutaka, glumci su preneli snažnu poruku o ekološkoj krizi, posebno o zagađenju mora i okeana plastikom.

Iako nije govorna, predstava je uspela da potakne duboka razmišljanja o hitnosti promene svesti kada je reč o zaštiti životne sredine. "Meduza Suza" je fizički i kreativno zahtevna za glumce, koji su briljantno izneli svoje uloge i održali pažnju publike kroz dinamične i precizne pokrete. Maestralna režija, scenografija i dizajn samo su doprineli celokupnom impresivnom doživljaju, čineći ovu predstavu jedinstvenom ne samo za Pirot, već i šire.

Video: Održana premijera u predstave Meduza Suza u Narodnom pozorištu Pirot

Jelena Paligorić Sinkević, dramaturškinja, kazala je za Telegraf.rs da je ovaj komad po mnogo čemu jedinstven.

-Predstava koristi bleklajt tehniku, ona je u potpunom mraku, to je specifičan pristup izrade samih lutaka. Predstava je u potpunosti inkluzivna, nije govorna, tako da je za sve nas ovo bio svojevrstan eksperiment tako da nam je vrlo drago što je uprava pozorišta podržala ovaj projekat i predstavu koja je potpuno drugačija od onoga na šta smo navikli-kaže Paligorić Sinkevič.

-Jako je važno da se deci pošalje poruka da, iako je nama plastika u svakodnevnom životu, to ne znači da mi ne možemo da je zamenimo i da je ona trenutno jedan od najvećih zagađivača, posebno kada je reč o morima i okeanima-kazala je dramaturškinja Paligorić Sinkevič.

Predstava Foto: A.Ć.

Režiser Marko Torlaković kazao je da je uživao dok je radio.

-Moram glumačku ekipu da pohvalim jer je to njima prva lutkarska predstava, posebno zbog toga što je rađena u bleklajt tehnici, pod UV svetlom, glumci se ne vide, vide se samo lutke. Vrlo zahteva tehnika, međutim, oni su fantastične uloge napravili tako da su i oni sada ovladali tehnikom koju ubuduće mogu da koriste-kazao je režiser Torlaković.

Irina Somborac, dizajner, kazala je da prvi put radi na ovakvoj predstavi.

-Trajalo je dok sam pronašla koji su odgovarajući materijali i šta će reagovati pod tom "vudu lampom", a što se tiče same izrade lutaka, dugo se bavim lutkarstvom tako da sam se više plašila kako će glumci reagovati jer nikad ranije nisu radili na taj način, ali super su prihvatili sve sugestije, super su radili-kazala je Somborac.

Predstava Foto: A.Ć.

Glumica Milica Filić, koja je protagonista naslove uloge - Meduze Suze, kazala je da je svako od glumaca imao po više lutaka.

-Nadam se da smo uspeli da deci dočaramo morski svet i da prenesemo tu važnu poruku da moramo da čuvamo mora i živi svet-kazala je Filićeva.

Aleksandar Aleksić, glumac Narodnog pozorišta Pirot kaže da je ovo prva ovakva predstava u pirotskom pozorištu.

-Zahtevno je u smislu fizički, jer svi igramo sve, svaki od nas ima više uloga. Ekipa čitava je fantastična i mislim da smo uradili dobar posao-kazao je Aleksić.

80 godina postojanja pozorišta - 135 godina osnivanja pozorišne družine

Narodno pozorište Pirot obeležilo je početkom ove godine važne jubileje, 80 godina postojanja profesionalnog pozorišta i 135 godina od osnivanja Pirotske pozorišne družine.

Pirotski teatar je jedan od najmalobrojnijih profesionalnih teatara u zemlji, ali uprkos tome, na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu redovno osvajaju prestižna priznanja za svoje predstave.

(A.Ć.)

Video: Premijerno izvedena nova "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA