Andrej Boka: U želji da sve obezbedimo deci, zaboravimo da im posvetimo pažnju i vreme

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

U ponedeljak, 23. septembra, drugog dana 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su dve predstave: “Igraj se sa mnom!” Dečjeg pozorišta Subotica i “Praljudi” Pozitivnog pozorišta iz Češke.

Predstava “Igraj se sa mnom!” Dečjeg pozorišta Subotica izvedena je na sceni ovog pozorišta. Ova predstava je mali podsetnik i poziv na igru.

Reditelj i koautor predstave Andrej Boka je o nastanku ovog ostvarenja rekao: “Poslednjih par godina vodim svoje dve ćerke u pozorište skoro svaki vikend i sa njima sam pratio predstave. Razmišljao sam šta bi bilo zanimljivo za decu, i onda sam u jednom trenutku shvatio šta je tema – posvećenost roditelja. U užurbanom načinu života i u želji da sve obezbedimo deci, zaboravimo da im posvetimo pažnju i vreme. Odatle je krenulo, a posle sam spajao različite motive i napravio osnovnu priču, posle koje smo napisali naraciju. Deca koja gledaju predstavu jako reaguju na humor”.

Predstava “Praljudi” izvedena je na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta Subotica. Ovo ostvarenje vraća nas u vreme kada je čovek još bio pračovek, prikazujući kako se mali čovek postepeno izborio za svoje mesto usred svemoćne prirode.

Glumica Diana Hauptová je ovo predstavi rekla: “Ovo je za mene vrlo fragilna priča, u kojoj je publika blisko povezana s nama od početka do kraja. Reditelj Jiří Šponar bio je inspiran tradicionalnim, iluzionističkim načinom upravljanja lutkama, u kome su glumci sakriveni. Sada kada su sve zastupljenije slobodne i kombinovane lutkarske tehnike, upravo zbog toga je hteo da napravi predstavu stare škole”. Hauptová je dodala i kako je inspiracija za predstavu došla od ranih radova Jevgenija Ibragimova, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolju režiju na 30. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu Subotica.

U ponedeljak je počelo i Petnaesto izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, u novoj čitaonici Gradske biblioteke Subotica. Rukovodilac foruma je dr Marijana Prpa Fink, a ovogodišnja tema foruma je “Pokret, slušanje, promena u percepciji pozorišta za decu i mlade”.

U Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, otvorena je Studentska izložba festivalskog plakata, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica, na otvaranju je rekao: “Već 15-ak godina sarađujemo sa Fakultetom primenjenih umetnosti iz Beograda, čiji studenti imaju zadatak u jednom od nastavnih modula da naprave plakat za naš festival. Oni to sjajno rade. Svaka generacija ima svoj stil, a nama starijima je neizmerno zanimljivo da vidimo kako razmišljaju mladi”.

Zdravko Mićanović, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u penziji, obratio se prisutnima rečima: “Kada pred studente FPU postavite ovakav izazov, možete očekivati samo ovu lepotu koja nas okružuje. To njihovo umetničko nadletanje, koje im probudi svu maštu, sav talenat, i sve ono što nose u sebi da se iskažu i u ovom zadatku, zbilja je prekrasno i ostaje za sva vremena”.

Boban Savić Geto, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, osvrnuo se na takmičarski karakter izbora najboljih radova: “U umetnosti, rezultati nisu merljivi na isti način kao u sportu. Ovde postoji takmičarski element, ali se studenti nisu borili jedni protiv drugih. Nema nema ni pobednika ni poraženih. Svi su dobitnici. Festival je dobio sjajan plakat”.

Irena Gvozdenović, autorka nagrađenog rada koji se nalazi na ovogodišnjem plakatu festivala, u svom delu prikazala je festivalsku publiku iz perspektive pozornice. Ona se zahvalila na priznanju i istakla da svako može da se pronađe u nekom od prikazanih karaktera u njenom radu. Drugo mesto među najboljim radovima zauzela je Katarina Tolić, a treće Lejla Abdula.

U Galeriji Otvorenog univerziteta, otvorena je izložba u čast dobitnika nagrade za životno delo, “Mali princ” za 2024. godinu - Luke Kecmana i Jaroslava Antonjuka. O radu dvojice umetnika govorio je profesor dr Zoran Đerić, selektor takmičarskog programa festivala, nakon čega su se laureati obratili prisutnim učenicima subotičkih osnovnih škola.

Luka Kecman se mladim gostima izložbe obratio navodeći stihove iz predstave “Plava boja snijega” Grigora Viteza: “Svi vi ovde koji ste ovde, ovde svuda, ja sam, s poštovanjem – dvorska luda. Služim kralja luđega od sviju, ali zabranjeno je da se kralju smeju. Zato se smeju meni, dvorskoj beni. A ja – ja se smejem svima jer to je dužnost lude, da joj među ljudima najluđe bude. Pokušaću da za vas zamislim jednu malu, jednu zapravo kraljevsku šalu, po svim propisima i dvorskom ceremonijalu. Ali pre svega - mir, neka se svi ućute, da se čuje kako prolaze minute”.

Jaroslav Antonjuk je između ostalog rekao: “Jako sam srećan što moje predstave igraju u Banjaluci, Mostaru, i drugde. Moje tri predstave igrale su u Subotici i dobijale nagrade za režiju, glumce, muziku, scenografiju. Za mene je velika sreća kada radim za najmlađu publiku. U najmlađoj publici je istina”.

U Hotelu Patria predstavljene su knjige “Lutka od vrtića do školske družine: lutkarski priručnik i zbirka” Branke Rudman i “65 godina profesionalnog stvaralaštva – Pozorište lutaka Niš”. Na istom mestu održan je i razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom nagrade “Mali princ” – Lukom Kecmanom.

U okviru filmskog programa festivala, u Bioskopu Eurocinema u Subotici prikazan je francuski igrani film “Moj Jaguar”.

U utorak 24. septembra, trećeg dana festivala, publika će moći da pogleda predstave “Bajka o ribaru i ribici” Pozorišta lutaka Niš (Narodno pozorište Subotica – Scena Jadran, 10h i 12h) i “Avantura u odevanju” plesne grupe “Gobi” iz Mađarske (Dečje pozorište Subotica, 17h).

U 11:30 u Dečjem pozorištu Subotica, biće otvorena i izložba lutaka Pozorišta lutaka Niš, sa lutkama vrsnih umetnika Milene Jeftić Ničeve Kostić, Ivanke Getove, Ljubice Suturović i Arsena Ćosića, Stevanke Kjuvlijeve, Erike Janović, Dragane Breze i Dušana Stankovića, kao i Irine Somborac iz predstava: „Lutkarska Biblija“, „Velimir i Bosiljka“, „Čarobnjak iz Oza“, „Carev zatočnik“, „Mocart“, „Biberče“, „Slavuj“, „Alisa u zemlji čuda“, „Cveće male Ide“ i „Snežna kraljica“.

Od 24. do 27. septembra (10-18h) za posetioce će biti dostupna izložba umetnice Erike Janović pod nazivom “Čarobna pozornica” koja nas vodi u magični svet bajki i priča našeg detinjstva i odrastanja; ovo je izložba jedne svestrane umetnice čije ime je poznato i van granica naše zemlje.

U Hotelu Patria u 16:00 časova biće održan razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom nagrade “Mali princ”, Jaroslavom Antonjukom.

U okviru filmskog programa u 11 časova u Bioskopu Eurocinema, biće prikazan belgijski animirani film “Nerazdvojni”.

Ulaz na sve programe je besplatan, a kompletan program moguće je pogledati na internet strani festivala: https://www.lutfestsubotica.net/

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Subotica.

(Telegraf.rs)

Video: Najavljena premijera filma "Megdan: Između vode i vatre" u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA