Koprodukcija "Madlenianuma" i "Rosi festa": Premijera opere "Sestra Anđelika" Đakoma Pučinija

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Završnica četvrte edicije letnje operske akademije Rosi festa, koja se održava od 20. do 27. septembra, biće premijera opere "Sestra Anđelika", čime će se obeležiti 100 godina od smrti Đakoma Pučinija, dok će u drugom delu biti izveden Gala koncert uz učešće hora Braća Baruh, povodom 145. godina od osnivanja hora i u okvriu Evropskih dana jevrejske kulture.

Program će biti izveden u petak, 27. septembra u 19.30 na Velikoj sceni Madlenianuma. Operom diriguje Stefan Zekić, režiju potpisuje Ana Grigorović, dok će na koncertu biti i gost dirigent iz Izraela Adi Bar Soria. Opera "Sestra Anđelika" je poslednji put obnovljena u Narodnom pozorištu 2016. godine, a obično je izvode studenti FMU-a.

Opera Sestra Anđelika predstavlja drugi deo Triptiha Đakoma Pučinija, koje čine još ppera Plašt i Đani Skiki. Ovo delo napisano je na tekst drame Đovakina Forcana o časnoj sestri koja je sebi oduzela život pošto je čula da joj je dete umrlo. Tokom rada na partituri kompozitor je zamolio za pomoć svoju sestru Iđeniju, koja je bila igumanija samostana u Vičepelagu pod imenom sestra Đulija Enriketa. Ona mu je dopustila da poseti manastir i da svira partituru okupljenim monahinjama, koje su, kako svedočanstvo kaže, bile „potresene do suza".

Premijera "Sestre Anđelike" upriličena je 14. decembra 1918. godine u njujorškom Metropolitenu, gde je Triptih izveden u celosti.

(Telegraf.rs)

Video: Opera and Ballet Nights, prvo veče: Publika uživala u "Aidi" u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA