Počinje dečji pozorišni festival: Limenka Teatar Fest u Kikindi, od 4. do 8. septembra

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

„Limenka teatar fest“, internacionalni pozorišni festival za decu, koji karakteriše spoj pozorišta i ekologije, reciklaže i druženja, ove godine održaće se u Narodnom pozorištu u Kikindi od 4. do 8. septembra. Tokom pet festivalskih dana mališani i njihovi roditelji imaće priliku da uživaju u bogatom programu. Na repertoaru je devet predstava iz šest država - Bosne i Hercegovine, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Makedonije i Srbije, koje su odabrali selektor Slobodan Jovanović i rediteljka i glumica Valentina Pavličić, umetnička direktorka Limenka teatar festa.

Jedna od misija festivala je da, svake godine u drugom gradu u Srbiji, podrži napore lokalne zajednice da mališani dobiju mogućnost da uzivaju u pozorišnim sadržajima za decu, kao i da saznaju nešto više reciklaži i zaštiti životne sredine.

Festival počinje 4. septembra svečanom manifestacijom otvaranja u prostoru ispred Narodnog pozorišta u okviru koje će se tokom trajanja festivala odvijati EKO BAZAR pre svake od devet predstava, a organizatori su potvrdili da im je grad Kikinda „širom otvorio vrata, kao što su to prethodnih godina činili Sombor i Novi Sad.“

Ekološka s(a)vest kao ulaznica

Ulaznice za festivalske predstave ne mogu se kupiti novcem, već da bi se predstava gledala potrebno je doneti bar 5 iskorišćenih limenki za piće koje će biti poslate na reciklažu. U zamenu za donesenu aluminijumsku ambalažu dobija se jedan ALU COIN, prva ekološka valuta na svetu, načinjena od aluminijuma, kojom se kupuje ulaznica. Mališani i njihovi roditelji koji donesu više iskorišćenih limenki za piće u zamenu će dobiti još alu-coina, koje mogu iskoristiti na EKO BAZARU, a tamo ih čeka veliki izbor potrepština za školu.

Ove kao i prethodnih godina, veliku reciklažnu akciju sprovodimo u saradnji sa kompanijom Ball Corporation i projektom Svaka limenka se računa. Na licu mesta sakupljaće se limenke a decu će sa procesom reciklaže upoznati maskota LI MEN. Pixelata, svojvrsno slikarsko platno napravljeno od limenki, oslikavaće street umetnici čime će se mališani i njihovi roditelji podsetiti na beskrajni potencijal reciklaže aluminijuma.

Prikupljaće se prazne limenke na 3 benzinske stanice NIS Petrol u Kikindi, a onda će ih pokloniti deci Kikinde kako bi tećeg dana skole otišli u pozorište, na LTF. Kompanija "Knjaz Miloš" će se pobrinuti da niko ne bude žedan. Izdavačka kuća „Klett“ opremila je „Limenkicu knjižaricu“.

“Limenka tetar fest” nastao je kao korak dalje u razvoju programa Limenkica ulaznica koji postoji od 2009. godine. Dečje pozorište “Čarapa”, Udruženje Eko art i Škola plus idejni su tvorci ovog projekta koji već 15 godina okuplja decu, roditelje, mlade, njihove bake i deke koji se kroz razne programe edukuju o zaštiti životne sredine i reciklaži. Za 15 godina, kroz programe je prošlo 85.000 dece i roditelja, a prikupljeno je blizu milion limenki za piće, koje su reciklirane.

(Telegraf.rs)

Video: Janko Cekić: Nušićev komad Narodni poslanik je neverovatno aktuelan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA