Čeka nas nešto neverovatno: Ovo je najveći spektakl u Sava Centru 2024. godine

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Čuvena Plava sala Sava Centra zvanično će biti otvorena 3. septembra, a ubrzo nas čeka možda i najveći spektakl u ovoj ustanovi za 2024. godine. Kao što je već poznato, publika će moći da uživa u dva jedinstvena kulturna događaja u okviru manifestacije OPERA&BALLET NIGHTS.

Prvi je već u petak, 6. septembra, kada će auditorijum moći da vidi legendarnu operu Đuzepea Verdija "Aida". Organizatori su najavili pravi spektakl, sa mnogo izvođača, koji će se potruditi da sve izgleda na svetskom nivou. Scenografija će biti sjajna, što se možete uveriti, ako dođete na ovaj događaj.

Biće tu i internacionalnih zvezda. Beogradska publika će moći da vidi na delu sjajnu rusku umetnicu Lidiju Svetozarevu, koja će se naći u ulozi Aide.

U intervjuu za Telegraf.rs, operska pevačica iz Moskve i članica Helikon opere navodi da je spremna da pokaže šta zna.

"Što se tiče Aide, ova uloga mi je od velikog značaja, jer sam dugo radila na tome. Ovo je veoma teška uloga. Ovo je vizit karta umetnika, na primer pevača. I dugo sam joj "prilazila", još u mladosti. I kada sam bila mlada, jako sam želela da pevam "Aidu", ali ovo je uloga koja zahteva određeni uzrast. A morate imati iskustva u radu u operi da biste izveli tako veliku ulogu, naslovnu ulogu u operi. Zbog toga sam je dugo ostavljala po strani i vratila sam se godinama kasnije. Jer ona ima mnogo psihički teških trenutaka, i mnogo tehnički teških trenutaka", rekla je Lidija Svetozareva za Telegraf.rs.

Video: Lidija Svetozareva o ulozi Aide, koju će igrati u spektaklu OPERA & BALLET NIGHTS u Sava centru

Lidiji će društvo na sceni praviti kolega iz Rusije Ivan Gingazov iz čuvenog Marinskog teatra iz Sankt Petersburga, koji će se naći u ulozi Radamesa. Tu će biti i domaćih snaga, na čelu sa operskim pevačem internacionalnog renomea, ujedno i direktora Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Željka Andrića.

Ovaj umetnik ističe da nas očekuje operska predstava svetskog renomea.

"Publika može da očekuje jednu ogromnu predstavu sa velikim brojem ljudi. Ogromnu scenografiju, i naravno, to je jedno od velikih, pompeznih dela. Isto je interesantno što ćemo nastupiti u Sava centru nakon renoviranja. A koliko ja znam, nisam 100% proverio, mislim da je prva predstava koja je odigrana u Sava centru kad se izgradio, bila upravo "Aida". Tako da i u tom svetlu kad gledamo isto je interesantno. Imaćemo pored naših odličnih solista iz Srpskog narodnog pozorišta imaćemo i goste Aida i Radamesa. Tako da oni pripadaju nastupaju u Srbiji i mislim da će biti interesantno za publiku jer su oba pevača ozbiljni pevači, sa ozbiljnom karijerom", rekao je u intervjuu za Telegraf.rs Željko Andrić.

Video: Željko Andrić otkriva zašto treba pogledati Aidu u Sava centru

Dirigent svetske klase stiže u Beograd. U pitanju je maestro iz Argentine Luis Gorelik, koji će dirigovati operskom predstavom "Aida".

""Aida" je jedinstvena opera koju je stvorio Đuzepe Verdi u svom zrelom periodu. To je poseban spoj monumentalnosti i intimnosti", izjavio je za Telegraf.rs Luis Gorelik.

Ali to nije sve. U subotu, 7. septembra, takođe u "Sava Centru" očekuje nas baletski spektakl "Raspućin", na čelu sa čuvenim Sergejom Polunjinom, koga nazivaju Majklom Džordanom baleta. Ovo je jedinstvena prilika da vidite ovog umetnika svetske klase u Evropi.

Sergej Polunjin je intervjuu za Telegraf.rs otkrio šta publika može da očekuje od operske predstave "Raspućin" u "Sava centru".

"To je dramski balet prilično brzog ritma. Veoma pametan, jednostavan za gledanje i pun značenja i emocija. Veoma moderan izgled u smislu koreografije lakih kostima i scene. Muzika je specijalno kreirana za ovaj balet, i jaka je i dobra", rekao je umetnik za naš portal.

Sergej Polunjin Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Sergej Polunjin ima ozbiljan baletski CV. Školovao se u Ukrajni, gde je i rođen, zatim u Velikoj Britaniji. Kao član Kraljevskog Baleta na Kovent Gardenu, sa samo 19 godina postao je najmlađi prvak u istoriji te kuće .

Odigrao gotovo sve vodeće uloge u klasičnim baletima na sceni najznačajnijih pozorišta širom sveta, kao što su Kraljevski Balet London, La Skala, Teatro Arcimboldi, ABT u Nju Jorku, Boljšoj u Moskvi, Marinski teatar u Sankt Petersburgu, Koloseum, Paladium i Rojal Alber Hol u Londonu, Arena u Veroni i druge svetske scene.

Sve u svemu, očekuje nas dva sjajna događaja svetske klase u Sava Centru. Ukoliko ste zainteresovani, ulaznice možete kupiti na blagajnama Tickets.rs servisa, kao i na njihovom sajtu onlajn, tickets.rs, i to za operu "Aida" i balet "Raspućin" sa Sergejem Polunjinom.

Oba događaja počinju u 20 časova.

(Telegraf.rs)

Video: Prvi operski gala koncert "OperArt – Saveznice" u beogradskim Silosima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA