"Novi glasovi" na a Letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta: Poznato i koje predstave možete pogledati

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Evo i repertoara

Beogradsko dramsko pozorište, drugu godinu za redom, avgust mesec prepušta mladim pozorišnim umetnicima. Na Letnjoj sceni BDP Millennium team Arena nastavlja se projekat “Novi glasovi” izvođenjem tri predstave od prošlog leta, ali i dve premijere.

Najpre će 3. i 4. biti odigran komad Gorana Starčevića “U se, na se i poda se”, u režiji Stefana Gajića. Ova savremena crna komedija vezana je za problematiku ratnih veterana i onih koji iskorišćavaju beneficije, kao i za moralne dileme. Igraju: Marko Pavlović, Vukašin Jovanović, Mina Obradović, Ognjen Malušić, Andrijana Đorđević, Ognjen Nikola Radulović, Dragan Petrović, Petar Petrović, Ksenija Repić, Radosav Janjić.

Naredni vikend, 10. i 11. avgust, rezervisan je za “Tiho, tiše” Milice Radojčić, u režiji Ane Janković. Priča je aktuelna i dotiče bolne teme - poziva na preispitivanje mitova o silovanju, patrijarhatu i uopšte položaju žene u društvu u kom se seks i silovanje koriste kao sinonimi. Igraju: Aleksandra Arizanović, Andrijana Andi Đorđević, Anja Ćurčić, Veljko Stevanović, Čubrilo Čupić, Nikola Đorđević.

Potom će, 17. i 18. avgusta biti izvedena drama Katarine Nikolić “Prozor”, koja je 2021. godine osvojila nagradu Hartefakt fonda za najbolji društveno-angažovani tekst, u režiji Nikole Bundala. Tema je aktuelni problem nasilja u školama kroz različite forme - od seksualnog, porodičnog do LGBT diskriminacije. Igraju: Aleksandar Jovanović, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević. Dragan Petrović.

Druga polovina meseca posvećena je novim projektima – najpre će 24. avgusta premijeru imati drama mlade autorke Sofije Dimitrijević “Rake”, u režiji Dajane Josipović. To je priča o generaciji koja raste u sredini čvrsto utemeljenoj na neoborivim pravilima mišljenja i ponašanja, i u kojoj je pojedinac, ukoliko pruži bilo kakav vid otpora u znak borbe za neke male, ali žive, lične ideale, osuđen na ponižavanje. Autorsku ekipu čine dramaturg Arsenije Štimac, scenograf Itana Šestović, kostimograf Smiljka Babić i kompozitor Luka Lukić. Igraju: Jovan Simeunović, Andrija Marković, Petar Lazarević, Arsenije Arsić, Pavle Ivanović, Anja Jovanović, Mila Protić, Aleksandra Urošević, Una Rakić i Mila Lalović. Pretpremijera je 23, a prva repriza 25. avgusta.

Poslednjeg vikenda, 30. avgusta, premijerno će biti izveden komad “Kavez za ptice” Nikole Stanišića, u režiji Slobodana Stankovića. U pitanju je pobednički tekst Konkursa Sterijinog pozorja za godišnju nagradu za najbolju dramu za 2023. godine, a Pozorje je i koproducent projekta. Vršnjačko nasilje glavna je tema i ove predstave, ali ne iz uobičajene vizure. Naime, pravila su jasna – počiniš zločin, odlaziš na odsluženje kazne. Ali šta se desi ako na odsluženju kazne budeš žrtva zločina daleko većeg od svog? Akteri drame su maloletni delikventi u kazneno-popravnom domu, a suprotno nameri i očekivanjima - sistem, u koji su svi verovali da će im pružiti zaštitu, ovde je još pogubniji nego za ljude na slobodi. Dramaturg je Vanja Šević, scenograf Sonja Brdar, kostimograf Tatjana Tatalović, a kompozitor Arsenije Arsić. Uloge tumače: Bratislav Zdravković, Rista Milutinović, Nikola Mijatović, Budimir Stošić, Stevan Smiljanić, Vukašin Jovanović i Mihailo Laptošević. Pretpremijera je 29, premijera 30, a prva repriza 31. avgusta.

(Tekegraf,rs

Video: Janko Cekić: Nušićev komad Narodni poslanik je neverovatno aktuelan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA