Ksenija Martinović dobila nagradu za autorski projekat "Tesla" na severu Italije

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Velikoj glumici", koja je opčinila publiku širom sveta, Soroptimist International d'Italia – Club Cividale del Friuli svake godine, od 1998. godine, posvećuje istoimenu nagradu koju dodeljuje najboljem umetniku prethodnog izdanja Mitelfesta.

Nagrada "Adelaide Ristori" za 2024. godinu dodeljena je italijansko-srpskoj umetnici Kseniji Martinović za autorski projekat "Tesla", čime je počelo ovogodišnje izdanje istakutog Festivala Mittelfest u gradu Čividale del Friuli, na severu Italije.

Pre više od dve stotine godina, 29. januara 1822. godine, u Čividale del Friuli, rođena je jedna od najznačajnijih žena evropskog i zapadnog pozorišta u 19. veku: Adelaida Ristori.

"Velikoj glumici", koja je opčinila publiku širom sveta, Soroptimist International d'Italia – Club Cividale del Friuli svake godine, od 1998. godine, posvećuje istoimenu nagradu koju dodeljuje najboljem umetniku prethodnog izdanja Mitelfesta.

Nagrada "Adelaide Ristori" 2024. godine dodeljena je umetnici Kseniji Martinović, autorki i glumici za njenu predstavu "Tesla" koja je bila deo velike selekcije Mitelfesta 2023.

Ova uzbudljiva predstava nastala je prvenstveno kroz lično istraživanje glumice, a koja je umetnički nadogradjena kroz izvodjačko delovanje i iskustvo.

Predstava dramaturški plete završnu fazu priče o Nikoli Tesli, i njegovom odnosu sa Vol Stritom, sa našom sadašnjicom i trenutkom u koje se svet danas nalazi.

Na predstavi "Tesla" Ksenija Martinović, pored toga što je izvođač, potpisuje režiju i tekst sa italijanskim dramaturgom Federikom Belinijem, sa kojim je već ostvarila saradnju na projektu "Mileva", zasnovanom na životu Mileve Ajnštajn.

Ovaj umetnički dvojac na neki način zapravo je kreirao umetnički diptih baveći se naučnicima srpskog porekla koji su svojim radom i otkrićima imali veliki uticaj na razvoj sveta u kome živimo danas.

Predstava “Tesla” nastala je u koprodukciji pozorišta "CSS Teatro stabile di innovazione del FVG" i "La Contrada Teatro stabile di Trieste".

"Postoji u meni želja za iskupljenjem od istorijskog narativa koji nije uvek dobro konstruisan, nije uvek savesno ispričan, a što se budućih projekata tiče neka za sada to ostane tajna" kazala je Ksenija Martinović.

Festival Mitelfest, u okviru koga se nagrada dodeljuje, je međunarodni i multidisciplinarni festival (pozorište, muzika, ples i cirkus) nastao 1991. godine, u vreme obnovljenog dijaloga između Istoka i Zapada u okviru inicijative Pentagonale, koja je tada uključivala vlade Italije, Austrije, Jugoslavije, Čehoslovačke i Mađarske, a tokom godina se proširila na 19 zemalja centralne i istočne Evrope.

U prvom izdanju Festivala umetnički pravac delilo je pet različitih ličnosti iz isto toliko zemalja: Đorđo Presburger (Mađarska/Italija), Tomaš Ašer (Mađarska), Jovan Ćirilov (Jugoslavija), Jirži Mencel (Čehoslovačka) i Đorđo Tabori (Austrija).

Već trideset godina asocijacija Mitelfest i njen Festival nude mesto susreta različitih jezika i kultura Centralne Evrope i Balkana.

Cilj samog Festivala je da bude most između Italije i Centralne Evrope. Danas, uz pozorište, muziku i ples, Mitelfest promoviše dijalog između 27 evropskih zemalja medju kojima je i Srbija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Janko Cekić: Nušićev komad Narodni poslanik je neverovatno aktuelan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA