Vreme čitanja: oko 3 min.

Liješević: "Tvoje i moje" je dečija predstava za odrasle

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Liješević je rekao na konferenciji za novinare da je predstava "neobična kao i sam proces rada na njoj", a da su geneza i ideja za "Tvoje i moje" situacije gde se od "sagovornika tražilo da ispriča svoje najranije sećanje"

  • 0
Najava predstava "Tvoje i moje", koja će biti odigrana u Teatru Vuk Foto: M.A./ATAImages

Reditelj Boris Liješević opisao je  kao dečiju predstavu za odrasle svoj autorski projekat "Tvoje i moje" koji će pozorište "Boško Buha" premijerno izvesti 24. juna (20:00) u teatru "Vuk".

Liješević je rekao na konferenciji za novinare da je predstava "neobična kao i sam proces rada na njoj", a da su geneza i ideja za "Tvoje i moje" situacije gde se od "sagovornika tražilo da ispriča svoje najranije sećanje".

"U tom momentu mi se činilo kao da počinje nešto važno. Naizgled bezazleno pitanje pokreće proces u kome sagovonrik pronalazi najranijeg sebe kojeg pamti, i kao da se sreće sa detetom u sebi koje je imalo tri, četiri, pet godina", naveo je Liješević.

Govoreći o naslovu "Moje i tvoje", Liješević je rekao da je odgonetavajući šta je zajedničko došao do toga da je to "dečjiji doživlja sveta, u kome se svi prepoznajemo".

"Svi delimo određeno vreme kad smo bili paženi i ušuškani, kad je sva pažnja i briga bila na nama. I činilo se da je svet topao i celovit", rekao je reditelj.

Liješević je dodao da su ta sećanja "shodno dečijim doživljaju i iracionalna".

Prema njegovim rečima, za glumce je proces bio nezgodan, jer "nisu svi spremni da rade bez teksta - mnogi imaju otpor kad se kaže da iznesu nešto lično i svoje".

"Ima glumaca koji su raspoloženi za rad bez teksta, na ličnim materijalima i oni su za mene dragoceni kao glumci i kao ljudi", istakao je reditelj.

Liješević je dodao da su pored njega stvaraoci predstave bili glumci, kao i dramaturškinja Milena Depolo, scenograf Aleksandar Ivanović, kostimografkinja Marina Sremac i za muziku zaduženi LP duo.

U predstavi igraju Katarina Gojković, Boba Latinović, Jelena Trkulja, Stefan Bundalo, Miloš Vlalukin, Lena Bogdanović, Aleksandra Simić, Tijana Čurović, Borka Tomović, Teodora Ristovski i Bojana Ordinačev.

Depolo je istakla da su svi bili pozvani da se prisete svojih prvih doživljaja sveta, a svako je imao potrebu da se seti sebe kao deteta.

"Nadamo se da će se ta magija preneti na publiku, da će se priseteti bake, prve simpatnije i prvog straha", navela je Depolo.

Gojković je priznala da je predstava za nju možda najznačajniji proces kroz koji je prošla kao glumica u preko tri decenije karijere.

"Borisa poznajem, već smo radili. Samo sam rekla, kad me pozvao: 'Slušaj, ti voziš, ja idem. A gde ćemo da stignemo, pojma nemam'. Bilo je straha da krenem u nešto što nema teksta, gde ću biti koautor, gde ide moja i priča svih moji kolega", navela je Gojković.

Prema njenim rečima, bilo je teških trenutaka zato što zalazilo u delove podsvesti ne znajući gde će stići i šta će iz toga izvući.

"Ali kao i za sve velike i važne stvari u životu mora dobro da se preore da bi njiva rodila. Porodili smo značajnu, važnu, lepu, dobru i plemenitu predstavu u kojoj će generacije uživati", ocenila je Gojković.

Bundalo je naveo da "ne postoji osoba koja može da ostane ravnodušna na ovo", ustvrdivši da "nijedno pozorište u Beogradu i Srbiji nema ovoliku hrabrost da stavi ovo na scenu".

"Čak i ako ne voliš pozorište treba da dođeš da vidiš 11 emotivnih manijaka koji prospu svoja crvea i detinjstvo pred vas. I još glume. Ko ne dođe kajaće se", rekao je Bundalo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Anja Ćurčić: Klimaks je eksplozivna predstava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA