Vreme čitanja: oko 2 min.

Vanja Ejdus: Trudim se da me nagrade ne opterećuju

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ejdus je rekla da se trudi da je tri Sterijine nagrade ne opterećuju, jer su "nagrade samo jedan trenutak u životu".

  • 0

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Vanja Ejdus koja je govorila o nagradi "Zoran Radmilović" za glumačku bravuru za ulogu u predstavi "Očevi i oci" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ejdus je rekla da se trudi da je tri Sterijine nagrade ne opterećuju, jer su "nagrade samo jedan trenutak u životu".

"Nije to, naravno, tek tako došlo. To je proizvod ogromnog truda i rada svih ovih godina. Ali mislim da je pogrešno i nenormalno da čovek ide dalje sa nekim opterećenjem", navela je Ejdus.

Prema njenim rečima, potrebno je stvarati neopterećeno,

"iz osećanja slobode, kreativnog naboja i stvaralaštva, bez opterećenja od nagrada".

"Sad, tako bi trebalo da bude. Volela bih da je tako. Da li je, ne znam, videćemo", navela je glumica.

Ejdus je dodala da "ne može ni svaka uloga, ni predstava da bude ni vrhunska, niti ti možeš svaki put da praviš uloge za nagradu, niti to treba da očekuješ od samog sebe, to je nemoguće".

"Već ovo što mi se desilo dve godine za redom je neobično. Igrala sam dve godine za redom u predstavama koje su išle na festivale i dobila sam uloge koje su omogućile da napravim nešto posebno, ali ne može čovek da očekuje da se to dešava stalno", priznala je Ejdus.

Govoreći o predstavi "Očevi i oci", Ejdus je ocenila da je to "fantastično napisan roman" Slobodana Selenića (1933-1995), gde njen lik Elizabete Medaković iz ugla strankinje analizira, posmatra, secira Srbe, običaje i pokušava da razume, ali se nikad ne prilagodi do kraja.

Ejdus je istakla "fenomenalnu dramatizaciju", "odličnu ekipu glumaca", muziku Nevene Glušice i reditelja Veljka Mićunovića "koji je vrlo dobro i jasno znao kuda želi da sve to ide".

"Čak i taj iskrivljen jezik kojim govorim, sve se vrlo lako sklapalo i dešavalo. Meni uloga nije bilo preterano teška bila, imala sam dobre osnove", napomenula je glumica.

Podsetivši da je Selenić "odličan pisac koji je malo zaboravljen", Ejdus je dodala da su "Očevi i oci" roman i predstava koji se dotiču pitanja srpskog identiteta i nacionalne pripadnosti, različitosti istoka i zapada, porodičnog nasleđa i vaspitanja, ali i ideologije.

Ejdus je otkrila da sprema predstavu "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)", autorke Biljane Srbljanović, u režiji Andreja Nosova, koja će biti premijenro izvedena na predstojećem Beogradskom letnjem festivalu.

"Zanimljivo da se Biljana prvi put se igra u Narodnom pozorištu, i to je ekskluzivno i zanimljivo. Borimo se sa tekstom i sa njom. Ona je vrlo uzbudljiv pisac, ali nije lako da se postavi. Nama glumcima nije lako da uvek se izborimo s vrlo kompleksnim materijalom", navela je Ejdus.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Anja Ćurčić: Klimaks je eksplozivna predstava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA