Vreme čitanja: oko 1 min.

Igor Kirov: Balet "Banović Strahinja" poruku i priču prenosi kroz korak

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kirov je rekao da veruje da je u predstavi "Banović Strahinja" "poruka poslata kroz korak, kroz emocije", odnosno da su uspeli da to delo izraze pokretom na moderan način

  • 0
Igor Kirov Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je koreograf Igor Kirov koji je govorio o radu na baletu "Banović Strahinja" u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kirov je rekao da veruje da je u predstavi "Banović Strahinja" "poruka poslata kroz korak, kroz emocije", odnosno da su uspeli da to delo izraze pokretom na moderan način.

Primetivši da "Banović Strahinja" sadrži bezvremenu poruka i priču",

Kirov je dodao da se potrudio da na moderan način prenese njenu poruku praštanja.

"Zahvaljujući muzici, dramaturgiji, kostimima, scenografiji, mislim da smo zajednički sklopili predstavu koja će nadam se i verujem ostati na repertoaru Narodnog pozorišta godinama", naveo je Kirov.

U kreaciji "Banovića Strahinje" za Kirova je bio "najveći izazov da se pokret pretoči u emociju" i da predoče priču publici, čak i ako ima nekoga ko od ranije nije upoznat sa njom.

Prema njegovim rečima predstava ima "veoma dinamičnu i emotivnu muziku, koja se vezuje za korak, a sve je sklopljeno sa scenografijom i kostimografijom, i podržano dramaturški".

Naslovnu ulogu igra Lev Simjonov, a Anđeliju Sofija Matušenko, dok je Vlahalija prvak Narodnog pozorišta Igor Pastor, a Kirov je napomenuo da čitav ansambl broji 40 plesača na sceni.

Kirov je podsetio da je prošle godine sarađivao u Narodnom pozorištu, da je već upoznao ansambl i sada su još lakše sarađivali.

"Potrudio sam se da pokret sam po sebi ima svoju težinu, ima značenje zašto je postavljen unutar. Mislim da smo se ja i plesači pronašli, da znaju šta očekujem od njih", naveo je koreograf.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Anja Ćurčić: Klimaks je eksplozivna predstava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA