Vreme čitanja: oko 5 min.

"Hrabra krojačica" i menjaža odeće u pozorištu Duško Radović

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Predstava je u subotu 8. juna u 17 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“

  • 0
Hrabra krojačica Foto: Dušan Zdravić

U subotu 8. juna u 17 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“ gostovaće predstava Kruševačkog pozorišta „Hrabra krojačica“, za koju je reditelj Marko Torlaković dobio nagradu Slobodanka Caca Aleksić. Od 15 sati ispred pozorišta će biti organizovana akcija „Menjaža odeće“

Hrabra u Beogradu. Posle mnogo spakovanih i raspakovanih kofera, u kojima smo uglavnom nosili nagrade, eto nas u glavnom gradu. Čitav tim predstave „Hrabra krojačica“ neizmerno se raduje gostovanju u Malom pozorištu „Duško Radović“. „Radović“ je za sve nas oduvek bio mala laboratorija podsticanja dečje mašte. U toj laboratoriji osećamo se srećno, udobno, njoj pripadamo.

Hrabra krojačica naš je otvoren poziv za hrabrost. Da budemo ono što jesmo, da ne odustajemo nikad, da budemo vredni i uporni. Hrabra krojačica je i posveta devojčicama. Da ne odustaju od sebe. Hrabra krojačica je naš poligon u kome se najveselije igramo, ali i mislimo. Mislimo o tome kakav svet ostavljamo našoj deci. Hrabra krojačica je i poziv da razmislimo – da li nam baš treba još jedna majica ili haljina. Možemo li bez toga ? Hrabra krojačica šapuće da možda baš ona živi u tvojoj ulici. Umesto da kupiš nešto u velikim lancima prodaje, što je pravljeno u nehumanim uslovima – možda da prvi put sašiješ haljinu kod neke hrabre, po sopstvenom dizajnu ? Hrabra krojačica je naša predstava tokom koje smo pronalazili praskavu radost u hrabrosti. I to je jedino što želimo da prenesemo publici.

U 15 sati, dva sata pre početka predstave, biće organizovana menjaža odeće po sistemu jedan-jedan. Donesite stvari koje ne nosite, menjajte ih za nešto što biste nosili ili nešto što vam je potrebno. Uslov je da stvari budu očuvane i oprane. Ponesite do pet komada odeće i vidimo se na Tašmajdanu, ispred pozorišta!

NAPOMENA : Gotovo cela scenografija i kostim predstave „Hrabra krojačica„ napravljena je procesom reciklaže od tekstila koji su nam poklonili predivni građani grada Kruševca. Hvala im što su razumeli i podržali našu ideju.

Jelena Paligorić Sinkević

HRABRA KROJAČICA

Tekst: Jelena Paligorić Sinkević

Režija i autorska muzika: Marko Torlaković

Dramaturg: Jovan Ristić

Scenografija i kostimi: Irina Somborac

Asistent scenografa i kostimografa: Marija Janošević

Uloge:

DRINA

Mitra Mladenović

RU

Jovana Đorić

DRUIDICA

Ema Petrović

VEPAR

Filip Milićević

KRALj

Ivan Ćirić

JEDNOROG

Stevan Zdravić

HOR, GRAĐANI, PODANICI

Marija Marić i Ivan Blagojević

Uzrast: 5+

Trajanje: 55'

Popularnu bajku braće Grim „Hrabri krojač“ Marko Torlaković je osavremenio i, zajedno sa saradnicima, napravio predstavu za decu koja je vrlo angažovana. Prepoznatljiv je ekološki momenat, a ono što je najbitnije, najmlađi gledaoci uživaju u igri glumaca, boja, svetlosti, šarenilu kostima i scenografije i prelepoj priči.

MARKO TORLAKOVIĆ

Rođen 1992. u Somboru. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Egona Savina. Dobitnik nagrade Hugo Klajn za najboljeg studenta režije. Master studije završio na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani u klasi prof. Tomija Janežiča i Janeza Janše. Režirao u pozorištima: Vuk Karadžić – scena Kult, Srpsko narodno pozorište, Šabačko pozorište, Plesni teatar Ljubljana; tekstove domaćih i stranih klasika kao i savremene komade. Radio kao profesor u srednjoj baletskoj školi Lujo Davičo. Član Ljubljanske preformans grupe Hupa Brajdič. Multi-instrumentalista i kompozitot.

Hrabra krojačica mu je prva režija u Kruševačkom pozorištu i prva režija predstave za decu.

NAGRADE:

Hrabra krojačica apsolutni pobednik Malog Joakima u Vranju

Grand pri Mali Joakim za najbolju predstavu u celini, na istoimenom festivalu održanom u prethodnih šest dana u Vranju, dodeljena je predstavi Hrabra krojačica Kruševačkog pozorišta.

"Svi segmenti predstave Hrabra krojačica na inovativan i smeo način grade ekološki osvešćenu predstavu, inteligentno uvezivajući svest o reciklaži, mladalačku energiju i reference iz popularne kulture, prepoznatljive današnjoj omladini", obrazložio je žiri festivala kojeg su činili Aleksandar Radulović, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Pirotu, Sonja Milojević, glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković, glumac Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Nagradu Mali Joakim za režiju žiri je dodelio Marku Torlakoviću za predstavu Hrabra krojačica Kruševačkog pozorišta.

"Vrlo promišljenim rediteljskim sredstvima, mudro i maštovito gradi predstavu koristeći mladu glumačku energiju, vešto kombinujući sve segmente koji čine jednu pozorišnu predstavu", obrazloženo je.

Nagrada Mali Joakim za scenografiju otišla je Irini Somborac za predstavu Hrabra krojačica.

"Celokupni vizuelni identitet predstave dočarava hrabrom, modernom i funkcionalnom scenografijom, koja je ravnopravni akter u stvaranju pozorišne magije", piše u saopštenju žirija.

Nagrada Mali Joakim za autorsku muziku ide Marku Torlakoviću za muziku u predstavi Hrabra Krojačica Kruševačkog pozorišta, uz obrazloženje da se autor "hrabro služi mešavinom žanrovski različite, lako pamtljive muzike, prijemčive današnjim generacijama a svrsishodno samoj predstavi".Specijalna nagrada za kolektivnu igru ansamblu predstave Hrabra krojačica Kruševačkog pozorišta.

"Mladi ansambl Kruševačkog pozorišta svojom ujednačenom i preciznom igrom, sublimisanom energijom u potpunosti je vodio uzlaznom putanjom celu predstavu do katarze u kojoj su uživali pođednako i žiri i publika", piše u obrazloženju.

I nagrada publike Hrabroj krojačici

Dečiji žiri Mali pozorišni znalci, u sastavu Nađa Kovačević, Sofija Arsić, Hana Stoilković, Vuk Jovanović, Lazar Spasić i Vojin Đorđević, nakon šest pregledanih predstava u konkurenciji za nagrade, na završnoj sednici održanoj 17. novembra doneo je odluku da se nagrada dečijeg žirija za najbolju predstavu Hrabroj krojačici Kruševačkog pozorišta.

Na 10. jubilarnom međunarodnom festivalu predstava za decu, FEDU, koji je sinoć završen u Pozorištu mladih u Sarajevu, predstava Kruševačkog pozorišta „Hrabra krojačica“ dobila je 3 nagrade:

Nagrade za najbolju scenografiju i kostimografiju pripale su Irini Somborac za predstavu „Hrabra krojačica“, reditelja Marka Torlakovića.

Nagrada publike «Najjači aplauz»dodeljena je predstavi «Hrabra krojačica» Kruševačkog pozorišta, kako stoji u obrazloženju žirij,a“ koja je mališane oduševila svojom magičnom igrom, rasplesanom igrom i izvanrednim scenskim efektima, uspješno uspostavljajući muzičko-scensku interakciju sa publikom.“

7. FESTIVAL ZA DECU „ZIPO“ ALEKSINAC

Nagrada za glumca večeri dodeljena je EMI PETROVIĆ za ulogu Druidice.

Specijalna nagrada Festivala za glumačko ostvarenje dodeljena je JOVANI ĐORIĆ za ulogu RU u predstavi HRABRA KROJAČICA Kruševačkog pozorišta.

Jovana Đorić je u kompleksnom glumačkom zadatku pokazala sva umeća pri animaciji lutke, dajući celoj predstavi poseban ton.

Nagrada Festivala za najbolju kostimografiju pripala je IRINI SOMBORAC za kostime u predstavi HRABRA KROJAČICA Kruševačkog pozorišta.

Jedinstvo realnih i bajkovitih kostima i maski su potpuno u funkciji predstave i u duhu i na tragu dramske poetike za decu današnjeg savremenog pozorišta, kao i nagrada Festivala za najbolju scenografiju.

Funkcionalna i maštovita scenografija Irine Somborac svojom likovnošću u mnogome pojačava rediteljski koncept.

Video: Kokanov: Komad Čovek slon se bavi reakcijom društva na drugost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA