"Bavimo se strahovima mlade generacije": Lazić o komadu "Klimaks" gde igraju Aleksej Bjelogrlić i Pavle Mensur

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Reditelj je pričao i o predstavi "Naš sin"

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Patrik Lazić koji je govorio o nagradi koju je Hartefaktova predstava "Naš sin" osvojila na nedavnom festivalu mladih reditelja u Nemačkoj "Fast Forward".

Lazić je rekao da ga je u Drezdenu iznenadio sistem, gde ulažu vreme i napor da gledaju po Evropi šta rade mladi reditelji i selektuju predstave za svoj festival, kao što se to desilo sa "Našim sinom".

"To je događaj čiji me pristup jako iznenadio, jer dolaze direktori nemačkih i evropskih pozorišta i stalo im je da neke nove glasove upoznaju, da vide koga mogu da pozovu da radi u njihovim pozorištima. To je stav koji do sada nisam susretao", istakao je Lazić.

Dodavši da mu je posebno drago što su nagradu za najbolju predstavu dobili od mladog žirija festivala, Lazić je rekao da je verovao da u drugoj zemlji neće razumeti "Našeg sina", jer priča o problemu koji je vrlo lokalan, koji su tamo prevazišli.

"Imate grupu mladih Nemaca koji su bili u žiriju i kažu da se u se sve vreme osećali kao da su oni taj sin u predstavi. Kao dao oni sede sa tim roditeljima za stolom. Onda vidite da je pitanje gde se i šta prevazišlo", priznao je reditelj.

Lazić je naglasio da mu vrlo znači da su mladi Nemci prepoznali kao svoju predstavu koja se bavi sinom koji se "autuje" roditeljima, i što su prihvaćeni na nekoliko evropskih festivala.

Prema njegovim rečima, u Nemačkoj sistem pozorišta zbog finansijskih sredstava funkcioniše besprekorno, "ali nije samo u tome stvar, već je i pitanje stava i odnosa prema radu i poslu".

"Išli smo na festival mladih reditelja, a imali smo tamo ozbiljan tretman. Doživljavali su nas kao mlade profesionalce koji će nekada ići na A festivale. Meni je bio šok da su šest meseci unapred znali ko će nas gde dočekati, u kom pozorištu se dešava, ko će doneti rekvizite", naveo je reditelj.

Lazić je dodao da bi taj sistem vole i da ovde primenimo, da probamo da ga učimo, jer je to "ulaganje u budućnost pozorišta, i jedino tako može".

Povodom premijere predstave "Klimaks" 14. decembra u Hartefaktovoj kući, Lazić je rekao da je rade po motivima istoimenog kontroverznog filma Gaspara Noa, a u podeli su Aleksej Bjelogrlić, Pavle Mensur, Anja Ćučić i Andrej Nježić.

"Bavimo se strahovim nove, mlade generacije. Dileme, traume i trenuci u životu kad se čovek plaši sebe. Kad shvati da nije ono što misli o sebi, nego da ima drugu stranu koju potiskuje i pravi se da ne postoji, ali sa kojom se kad tad mora suočiti", rekao je Lazić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA