Održana premijera predstave "Skenderbeg" u Bitef teatru

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Muziku za predstavu je komponovao etno džez pijanista Vasil Hadžimanov, koji je i ekskluzivno uživo svirao klavijature na premijeri

Plesna predstava “Skenderbeg” u produkciji Bitef dens kompanije, po konceptu, tekstu, koreografiji i režiji Isidore Stanišić, premijerno je izvedena večeras na sceni Bitef teatra u Beogradu.

Muziku za predstavu je komponovao etno džez pijanista Vasil Hadžimanov, koji je i ekskluzivno uživo svirao klavijature na premijeri. U predstavi igraju: Uroš Petronijević, Jovana Grujić, Branko Mitrović, Vanja Halupa, Vladimir Čubrilo, Ina Ilievska i Isidora Stanišić.

Predstava je prvi put odigrana u Budvi ovog leta, na zatvaranju Jadranskog festivala igre 27. juna, gde je imala uspešan prijem kod publike.

Autorski tim dramsko-plesnog dela čine još kostimografkinja Selena Orb, dizajner svetla Dragan Đurković, dok produkciju projekta realizuju Bitef teatar - Bitef Dance Company, Jadranski festival igre, Turistička organizacija Budva, i agencija “Beo Art”.

Kompletan autor predstave “Skenderbeg” je Isidora Stanišić, jer potpisuje koncept, tekst, režiju i koreografiju, koju je radila sa svim kolegama izvodjačima, a i sama je učesnik predstave.

Koreodrama se na zanimljiv i vizuelno atraktivan način bavi pričom o Skenderbegu kroz ples, dijaloge, upoznavanje sa značajem njegovog lika i dela.

Prema zamisli autorke Isidore Stanišić, "Skenderbeg" je plesni traktat o herojstvu.

Ona smatra da je Skenderbeg zaista bio heroj, ali ne onaj mitski, poput Marka Kraljevića ili onih iz antičke kulture, niti fiktivni super heroj iz savremene pop kulture, već stvarni junak.

Bio je ujedinitelj malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile.

Okvir predstave je smešten u neki mali muzej - galeriju koja prikazuje stalnu postavku posvećenu Skenderbegu. Fiktivni mauzolej okuplja grupu zainteresovanih posetilaca koji žele da vide autentične eksponate iz istorije koji približavaju herojstvo plemića Skenderbega. Kustoskinja izložbe vodi tu skupinu ljudi kroz istoriju i priču o velikom čoveku i svi zajedno postaju jedinstvena celina, komuna, putem kreativnih i ritualnih plesova.

Posebno je važna autentična muzika autora Vasila Hadžimanova, veoma upečatljiva dok prati njihove plesove na pozornici.

Hadžimanov je dobio i svoju ulogu na sceni kao klavijaturista koji u tom fiktivnom muzeju - legatu muzicira kao da je u piano baru, neka vrsta domaćina koji iz kustoskinju dočekuje radoznale goste.

Autorka Isidora Stanišić je zamislila da se danas herojskim aktom naziva svaki i najmanji gest empatije. Sebe je uključila u sam proces izvodjenja, ali je najmanje bila aktivna u igri, već je ostalima pružila prostor da se istaknu u atraktivnom plesu.

Efektni prizori su bili kada se jedan mladić od te ekipe skroz vezan kanapom prepustio solo plesu, dok su mu užad letela po vazduhu, kao i kada se usporenim pokretima izvodjači izvlače iz obučene majice koju imaju na sebi, gotovo prava filmska scena.

Herojstvo je misterija za nauku, jer ni psihologija, ne može predvideti ko i kada će biti spreman da odreaguje herojski. Skenderbeg je bio heroj, a suprotnost istom nije anti-heroj, već pasivni posmatrač. Predstava postavlja pitanje ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima, da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva?

Đurađ Kastriot Skenderbeg (1405 - 1468) je bio albanski srednjevekovni plemić iz feudalne porodice Kastriota koja je od sredine 14. do sredine 15. veka kontrolisala delove centralne Albanije i istočne Makedonije. Poput ostalih plemića tog vremena, želeo je da obezbedi sebi što veće prihode proširivanjem teritorije pod svojom kontrolom, sklapajući savezništva sa moćnijima od sebe i praveći ustupke da bi obezbedio pomoć i predah.

Različiti umetnički žanrovi poput baleta, koncerta, umetničke izložbe, predstave i stručnih predavanja, sastavni su deo programa prvog izdanja Jadranskog festivala igre.

Ovaj festival novi je događaj u kalendaru manifestacija Turističke organizacije opštine Budva i održan je u periodu od 9. do 27. juna ove godine, na sceni između crkava, unutar budvanskog Starog grada.

Bitef Dens Kompanija osnovana je 2009. godine kao prva trupa savremene igre u Srbiji koja je vezana za jednu instituciju kulture. Tokom 14 godina postojanja Bitef dens kompanija je realizovala 40 plesnih produkcija i preko 200 gostovanja u zemlji i svetu (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Poljska, Švedska, Mađarska, Rumunija, Japan, Bosna i Hercegovina, Makedonija).

U koproduckiji sa festivalom Budva Grad Teatar, Bitef Dens Kompanija je realizovala tri plesne predstave "Otelo", "Božanstvena komedja" i "Don Žuan". Nakon toga gostovala je na Sceni između crkava sa predstavama "Ptice" i "Magbet", da bi sada predstavila publici novu, uzbudljivu plesnu produkciju - "Skenderbeg", priču o herojstvu i mudrosti, koja može biti inspiracija u vremenu u kome mudrosti i herojstva ima tako malo, gotovo nestaje.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA