Miloš Nikolić: Subotičko Narodno pozorište je jedno od najboljih u Srbiji

 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

"Sve ovogodišnje predstave su nam jako dobre i veoma posećene. Za svaku našu predstavu se uvek traži karta vise", rekao je Nikolić

Miloš Nikolić je po obrazovanju profesor violine, fakultet je upisao sa 16. godina kao izuzetno talentovani učenik, a završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu i Akademiju lepih umetnosti u Beogradu.

Dobitnik je gradskih priznanja "Dr Ferenc Bodrogvari" (2011) za izuzetan doprinos razvoju kulturnog života grada i priznanja "Pro Urbe" (2018) za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Dobitnik je i najprestižnijih priznanja iz oblasti muzičke pedagogije i jedan je od najnagrađivanijih profesora u Srbiji.

Osnivač je Subotičkog simfonijskog orkestra, organizator i aktivni učesnik (koncertmajstor) brojnih koncerata za najvažnije gradske manifestacije. Bio je zamenik koncertmajstora Vojvođanskog simfonijskog orkestra i dugogodišnji koncertmajstor Novosadskog kamernog orkestra.

Nekadašnji član Gradskog veća za obrazovanje i kulturu u Subotici, a od marta 2021. godine na mestu upravnika Narodnog pozorišta u Subotici, govorio je za naš portal o veoma uspešnom radu subotičkog

pozorišta, ali i o planovima za naredu pozorišnu sezonu.

  • Ansambl je u protekloj i ovoj godini pobrao brojne nagrade, koje biste izdvojili kao najznačajnije?

Narodno pozorište iz Subotice je prepoznatljivo po svom visokom umetničkom dometu, inovativnom pristupu i kvalitetnoj produkciji. Iako se polako približavamo kraju još jedne sezone, obe drame, Drama na srpskom i Drama na mađarskom jeziku, vredno rade i dalje na novim projektima koji će svakako dokazuje prethodnu konstataciju. To nam daje zaparvo da kažemo od smo jedno od najuspešnijih pozorišta u Srbiji. Na gotovo svim festivalima u zemlji i inostranstvu gde su se naši glumci i prestave pojavili ovo sezone, dobili smo neko priznanje. Sve ovogodišnje predstave su nam jako dobre i veoma posećene. Za svaku našu predstavu se uvek traži karta vise.

  • Bilo je više premijera u ovoj sezoni, da li ste zadovoljni odzivom publike i kako je sve proteklo?

Da, ova sezona za sve nas je bila veoma uspešna i imali smo brojne premijerne predstave. Neke od njih su “Narodni poslanik” koju je naša kuća radila zajednički sa Istarskim narodnim kažalištem iz Pule. Takođe smo imali sjajnu premireru sa Kabareom “Jugoslovenke”, koja je rezultat saradnje sa hrvatskim rediteljem Ivanom Leom Lemom. Drama na Mađarskom jeziku uskoro će imati premijeru predstave “Iglis” i siguran sam da će posećenost biti ogromna. Moram da naglasim da ovako raznovrsnu i bogatu sezonu zaista smatram velikim uspehom, a to je moguće samo uz veliko angažovanje zaposlenih, dok se posebno zahvaljujem gradonačelniku Stevanu Bakiću na svesrdnoj podršci kulturi u našem gradu, bez koje svakako ne bismo bili ovako uspešni.

Direktor Narodnog pozorišta u Subotici, Miloš Nikolić Foto: Igor Preradović/Narodno pozorište Subotica
  • Dokle se stiglo sa rekonstrukcijom pozorišta i kada možemo da očekujemo svečano otvaranje?

Uz brojne izazove i probleme možemo da kažemo da ćemo biti generacija koja će završiti radove na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici i da ćemo u ovoj godini pozorište vratiti u funkciju. Iz želje da ubrzamo radove, Pokrajinska vlada na čelu sa Igorom Mirovićem, je za rekonstrukciju u ovoj poslednjoj fazi izdvojila novac u prošlogodišnjem rebalansu budžeta i ta odluka je ubrzala proceduru i dovela do plana da radove završimo ove godine. Uspeli smo kao tim uz međusobnu koordinaciju da nastavimo radove, kako bi ušli u završnu fazu i da se odmah nakon toga glumci, tehničko osoblje i tehnika usele. Završetkom 8/2 faze Narodno pozorište će na raspolaganju imati glavnu pozorišnu salu, kamernu scenu, probne sale kao i sve potrebne prostore za rad glumaca, tehničke uprave i administracije. Svi smo veoma radosni i jedva čekamo da se apluzi naše publike prenose novim dvoranama našeg pozorišta.

  • Koliko je važna sardnja između kulturne institucije na čijem ste čelu i lokalnih, pokrajinskih i republičkih vlasti?

Kao upravnik jedne kulturne institucije, Narodnog pozorišta u Subotici, vrlo dobro znam šta je sve potrebno da bi odlična predstava bila izvedena pred publikom. Tu svakako moram da se zahvalim na

razumevanju i podršci Pokrajinskom sekretraijatu za kulturu, našem gradonačeliku Bakiću, ali i svim drugim državnim institucijama u pokrajini i republici koje se bave pitanjima kulture. Svima je jasno da

je osim kreativne crte, koja je u umetnosti najbitnija, tu i nastojanje da se pozorišta finansijski održe. Kada želite da uradite nešto što nadilazi i umetničke i finansijske resurse, jer i sami znamo da je za dobru predstavu potrebno mnogo toga, neuporedivo je lakše kada imate takvu podršku kakvu mi imamo od našeg grada i države, a sve zarad publike koja zaslužuje najbolje.

Direktor Narodnog pozorišta u Subotici, Miloš Nikolić Foto: Igor Preradović/Narodno pozorište Subotica
  • Vi ste umetnički direktor i simfonijskog orketra u Subotici. Kada možemo da očekujemo neki novi koncert?

Subotički simfonijski orkestar u proseku ima pet koncerata u sezoni. Poređenja radi, to je u rangu sa najelitnijim orkestrima tog tipa u Evropi. Uvek se trudimo da program bude poseban i zanimljiv našoj

publici i da dovedemo soliste kakve naši sugrađani zaslužuju. Subotica je jedan od pet gradova u Srbiji koji imaju svoj Simfonijski orkestar i naročito sam ponosan to. Okupljamo najbolje muzičare iz naše zemlje i svako ko je imao prilike da nas makar jednom sluša, uvek poželi da ponovo dođe na naše koncerte. Koristim priliku da najavim naš koncert koji će biti održan 27. juna u 20. časova, u svečanoj Sali Gradske kuće, na kom će solistkinja biti fenomenalna violončelistkinja Tokodi Kristina.

  • Pozorišna sezona se polako primiče kraju. Da li ste zadoljni postignutim rezultatima i šta nam pripremate za naredu?

Kao kulturni radnik i kao neko ko je posvećen razvoju umetnosti i kulture, verujem da Narodno pozorište u Subotici ima ogroman potencijal da postane ne samo regionalni, već i nacionalni centar u pozorišnom svetu. Prema mojoj viziji ovaj teatar će postati mesto koje će privući i zadovoljiti različite ukuse i interesovanja publike i biće prepoznat po kvalitetnim i inovativnim predstavama koje će ostaviti snažan utisak na gledaoce. Želim da otvorim vrata pozorišta različitim umetničkim pravcima i programima, da sarađujemo sa drugim teatrima, rediteljima, glumcima, muzičarima, plesačima, književnicima, slikarima… jednom rečju, umetnicima iz Srbije i inostranstva, kako bismo doneli širok spektar predstava i programa koji će privući publiku različitih generacija i interesovanja. Kao jedan od glavnih kulturnih centara u regionu, Narodno pozorište u Subotici, mora da ima snažan uticaj na umetničku scenu u čitavoj Srbiji. Planiramo da stvorimo okruženje koje će podsticati razvoj kreativnosti, stvaralaštva i inovacija. Uveren sam da će ovi planovi uz vredan rad ansambala i svih zaposlenih, pomoći da Narodno pozorište u Subotici ostvari svoj puni potencijal u narednoj sezoni.

(Aleksandar Nedeljković)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA