Od ljubavi bez krova nad glavom, do struje sa bicikle: Najbolje evropske predstave gledaćemo na 56. BITEF-u

 
  • 0

BITEF-a počinje u Beogradu 23. septembra i trajaće do 2. oktobra, a karte su u prodaji od sutra

Druga konferencija za medije povodom 56. izdanja međunarodnog pozorišnog festivala BITEF održana je danas u pivari “Docker Brewery & Beer Garden”, u neposrednoj blizini Luke Beograd, gde će se publika gledati deo festivalskog programa. Najnovije izdanje BITEF-a počinje u Beogradu 23. septembra i trajaće do 2. oktobra pod sloganom "Mi - junaci rada svog".

Selekciju glavnog programa čini devet predstava iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije, zahvaljujući kojima će ovdašnja publika biti u prilici da pogleda ostvarenja nekih od najznačajnijih evropskih autora - Kejti Mičel, Jan Martens i Aleksander Zeldin.

KZS BITEF Foto: ATA Images/Mateja Stanisavljevic

Na konferenciji dramaturg i književnik Miloš Latinović, direktor BITEF teatra i BITEF festivala, istakao je da je ostalo 23 dana do početka 56. izdanja.

- Nadam se da će festival u novom izdanju biti veoma uspešan i zanimljiv za publiku, za stručnu javnost i mlade ljude koji će ovde upoznati nove pozorišne tendencije - izjavio je Latinović.

Pol-Anri Prese - šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, istakao je da je BITEF jedan od najstarijih i najprestižnijih festivala u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, koji nas uvek izaziva i ttera na razmišljanje. On je takođe naglasio da će u vreme Bitefa beogradska publika moći da vidi “najbolje predstave, najbolje reditelje i glumce”.

Ljubav

Piter Braun, direktor British Council-a za Srbiju i Zapadni Balkan, podsetio je na višedecenijsku saradnju koju su putem ovog festivala ostvarili umetnici iz Velike Britanije i Srbije, spomenuvši pozorišten reditelje Pitera Gila i nedavno preminulog Pitera Bruka.

Braun je promovisao britansku predstavu "Ljubav" nagrađivanog autora Aleksandra Zeldina, koja će biti odigrana tri puta u dva dana na 56. Bitefu - 30. septembra (21h) i 1. oktobra (17h i 21h) na prostoru Plave hale Luke Beograd.

- BITEF predstavlja istoriju svetskog pozorišta u malom i platformu za slobodu mišljenja u vreme kada je bilo teško da se drugo mišljenje čuje. Zato mi je veoma drago što ove godine govorimo o poziciji umetnosti u komplikovanim vremenima i o socijalnoj pravdi.

Predstava "Ljubav" deo je trilogije "Jednakosti" i prati priče nekoliko junaka koji su iz različitih razloga izgubili krov nad glavom.

- Naslov možda deluje kao u suprotnosti sa sirovim i brutalnim materijalom, ali tako je samo na površini, jer sve junake zapravo povezuju dostojanstvo i ljubav prema njihovim bližnjima - opisao je Braun.

(Nije) kraj sveta

Frank Bauman, direktor Gete instituta, izdvojio je nemačku predstavu “(Nije) kraj sveta”, koja će biti uvertira otvaranju Bitefa, 23. septembra u beogradskom Narodnom pozorištu, na tekst Kris Buš, u režiji najznačajnije svetske pozorišne rediteljke Kejti Mičel, i produkciji pozorišta “Šaubine” iz Berlina.

On je naveo da komad ima čak 234 scene u 90 minuta, a bavi se temom klimatskih promena.

- Predstava se trudi da bude što je više moguće ekološki osvešćena, te će se struja koja je za nju potrebna proizvoditi na sceni - biće tu statisti na biciklama. Scenografija je urađena od recikliranih materijala, a glumci su odlučili da iz Berlina u Beograd dođu vozom.

Gardien party

Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta, govorio je o francuskoj predstavi “Gardien Party” tandema Valeri Mrežan i Muhameda elHatiba, koja pripoveda o šest čuvara muzeja i njihovim ispovestima publici, a na repertoaru je 26. i 27. septembra u Istorijskom muzeju Srbije.

Ivan Medenica, umetnički direktor i selektor Bitefa, otkrio je da će 25. septembra u JDP-u svečano Bitef otvoriti istaknuta ruska pozorišna umetnica i kritičarka Marina Davidova, dugogodišnja prijateljica festivala.

Prateći program uključuje poznati festival savremenog cirkusa “Cirkobalkana” koji će početi ranije, već 20. septembra i trajaće do samog kraja Bitefa - 1. oktobra, na prostoru Luke Beograd.

Osim toga, razne domaće predstave će biti odigrane u programu “Bitef Polifonija” (25.09.-01.10.), a veliki IETM Beograd Planerni sastanak 2022 sa sloganom “Work Hard, Live Harder!” biće realizovan od 28. septembra do 2. oktobra u Mts Dvorani i drugim lokacijama.

Takođe u Mts Dvorani 26. septembra (17.00h) će biti predstavljeno digitalno izdanje knjige “Zbornik radova: Dramsko i postdramsko pozorište 10 godina posle” u sektoru “Bitef Biblioteka”, čiji je urednik upravo Ivan Medenica.

Besplatni programi uključuju i 29.09. prezentaciju specijalnog izdanja magazina “Maska 209-210: YUFU 2.0. i Nova pošta”, kao i 30.09. Konferenciju Jugofuturizam - Šuškanje trenerka budućnosti”, na sceni Bitef Caffea u Bitef teatru.

On je takođe pročitao otvoreno pismo u kom je direkcija festivala izrazila podršku da se manifestacija "Europrajd" održi u septembru.

Karte za ovogodišnji BITEF mogu se kupiti od sutra, 1. septembra, na sajtu festivala. Od 1. do 5. septembra prilikom onlajn kupovine biće omogućen popust od 20 odsto, da bi do početka festivala popust za onlajn iznosio 10 odsto. Ceo paket karata koji se pazari na blagajnama moći će da se dobije za 30 odsto manju cenu.

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA