Samo je pao na sceni: 6 godina od tragične smrti Milorada Mandića Mande

 
 ≫ 
  • 7

Manda je iznenada preminuo na sceni UK "Vuk Karadžić" u Beogradu

Milorad Mandić Manda, proslavljeni glumac preminuo je 15. juna 2016. godine. Danas se navršava šest tužnih godina od njegovog iznenadnog odlaska.

Manda je iznenada preminuo na sceni UK "Vuk Karadžić" u Beogradu, kad mu je pozlilo za vreme predstave. Bio je to dan koji je potresao ne samo glumački svet, već i sve one koji su Mandu poznavali odmalena, gledajući ga u “S one strane duge”.

Milorad Mandić Manda Printskrin: RTS

Na velikom platnu se prvi put pojavio 1986. godine u filmu „Špadijer jedan život“. Nakon toga usledile su uloge u filmovima „Već viđeno“, „Braća po materi“, „Kako je propao rokenrol“ i drugima.

Za sam početak njegove karijere vežu ga uloge u serijama „Vuk Karadžić“, gde je igrao pored Mikija Manojlovića i Aleksandra Berčeka, a tada ga je, kako kaže, reditelj te monumentalne serije Đorđe Kadijević naučio da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.

Najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“ iz 1998. godine. Njegove replike iz te ratne drame ostale su u sećanju brojnih generacija.

Tih burnih devedesetih godina snimio je i filmove „Ožalošćena porodica“, „Kupi mi Eliota“, „Laža i pralaža“, Tri palme za dve bitange i ribicu“, „Rane“, „Točkovi“ i druge.

Tokom naredne decenije igrao je u skoro svim značajnijim filmovima i serijama, od drame „Rat uživo“ iz 2000. godine do TV serije „Jesen stiže dunjo moja“ iz 2009. godine.

Ipak, najveće simpatije jednog dela publike stekao je zbog uloge rođaka Milašina iz serije „Selo gori, a baba se češlja“, kao i filmovima koji su nastali na temelju nje. Poslednji film koji je snimio bio je „Povratak“ reditelja i scenariste Predraga Jakšića.

Ipak, zbog prerane smrt na pozorišnim daskama Manda nije doživeo premijeru. Glumac je ostvario zavidnu karijeru i kao televizijski voditelj. Bio je domaćin dečje emisije „Tajni agent Izi“, kvizova „Uzmi ili ostavi“ i „Kolo sreće“, te zabavne emisije „Ja volim Srbiju“.

Bio je upravnik pozorišta “Boško Buha” i izborio se da se ovo pozorište obnovi posle 64 godine. Govorio je da je to "borba za svu decu Srbije, da dobiju bezbedno i udobno pozorište kakvo odavno zaslužuju".

Iza sebe je ostavio suprugu, glumicu Anju Mandić i četvoro dece.

Video: Dolče i Gabana? I njega ćemo da hapsimo, da znaš: Četiri godine bez velikog Nebojše Glogovca

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даца

    15. jun 2022 | 10:08

    Један од највећих наших глумаца, много недостаје и дан данас 🥺🥺🥺

  • Milorad

    15. jun 2022 | 09:07

    Vukao je problem srca jos od mladjih dana, i vise nije moglo dalje. Mnogi tvrde ubili ga krediti, sekiracije i sta ti ja znam sta vise.

  • Nada

    15. jun 2022 | 11:00

    Mnogo ce vode Savom protrci,dok se opet rodi Manda,Glogovac,Madzgalj... Na zalost mladi ljudi...i ima ih Jos...😥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA