"Publika će biti u dnevnoj sobi sa glumcima": Reditelj Lazić o predstavi "Naš sin" koji će se odigrati u stanu

 
  • 0

- Verujem da će biti intimnije pozorišno iskustvo - rekao je reditelj

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Patrik Lazić koji je govorio o pozorišnoj predstavi "Naš sin" čija je premijera 11. juna u okviru Hartefakt festivala u Beogradu.

Lazić je rekao da "Naš sin" predstavlja specifičnu vrsta projekta pošto je nastao tako što je "Hartefakt" pred autore postavio zahtev da krenu od nečeg ličnog u stvaranju teksta i da to bude autorski projekat.

"Najzahtevnije je bilo početi i naći šta je intimno šta nas provocira u okviru teme koju smo si zadali. Iz mene je krenuo i tekstualni sadržaj i režija"; naveo je Lazić.

Prema njegovim rečima, predstava "Naš sin" neće biti igrana u pozorišnoj dvorani već u stanu - novom igrajućem prostoru u stanu u beogradskom Bulevaru Depota Stefana 7.

"Publika će biti u dnevnoj sobi sa glumcima Draganom Varagić, Aleksandrom Ðinđićem i Amarom Ćorovićem. Verujem da će biti intimnije pozorišno iskustvo. Specifičniji je stil glume, više je filmski, jer su na bliskoj udaljenosti svega nekoliko metara (glumci i publika)", rekao je reditelj.

Lazić je dodao da je predstava žanrovski porodična drama u kojoj ima ima autobiografskih elemenata u pisanju.

"Uvek se desi da ne znate crtu da povučete i zaista stvarate nekad iz podsvesnog sadržaj. Ne znate da li ste izmislili ili je duboko u vama? To je fikcija koja je krenula od nekih autobiografkih elemenata", naveo je Lazić.

U predstavi majka i otac kreću da propituju svoju porodičnu istoriju i pokušavaju otkriti koji su delovi njihovog života uticali na seksualni identitet njihovog sina.

"Otvaramo tu temu novog vremena. Mislim da se veliki generacijski jaz desio, da su mladi mnogo otišli dalje u poimanju seksualnosti koliko su roditelji ostali zatvoreniji", rekao je Lazić.

Odgovarajući na pitanje da li bi mladi trebalo da preuzmu pozorišnu scenu i postanu mejnstrim, Lazić je rekao da "ne treba po defoltu podrazumevati da neko samo zato što je mlad može da radi super stvari", već treba da rade najbolji među nama bez obzira na starost.

Lazić je dodao da oseća da dolazi nova pozorišna generacija i da su reditelji Jug Ðorđević i Tara Manić svojim radom i nagradama to dokazali.

“Policajci” - predstava Milanovačkog pozorišta jedna najboljih na Balkanu

Predstava „Policajci“ (S. Mrožeka) u režiji Branka Kneževića i produkciji Milanovačkog pozorišta proglašena je za jednu od šest najboljih predstava sa prostora nekadašnje Jugoslavije i uvrštena je u takmičarski deo 17. Internacionalnog pozorišnog festivala koji će od 21. – 26. juna 2022. godine biti realizovan u Laktašima u Republici Srpskoj.

Reč je o Festivalu ozbiljnog ugleda i tradicije, koji za cilj ima unapređenje teatarske umetnosti ne samo na prostoru Jugoistočne Evrope, već i šire. To je festival koji široj javnosti otkriva predstave dobre u svim

aspektima: glumačkim, rediteljskim, scenografskim, kostimskim kao i drugim autorskim iskazima.

Uz “Policajce” u zvanični program festivala uvrštene su i predstave: “Adiafora”, pozorišta Terminus A Quo iz Nowa Sól (Poljska), “Antigona”, Divan teatra iz Zagreba (Hrvatska), “Antigona u New Yorku”,

Kulturnog društva Loški oder iz Škofja Loke (Slovenija) i “Kući” Akademskog pozorišta SKC Niš iz Niša (Srbija). Festival će otvoriti Dramski studio “Daske” iz Laktaša (BiH) premijerom svoje predstave.

“Razlike između predstava su zaista velike, u svakom pogledu. Ovih pet bi bile ono što mislim da pokazuje i kvalitet i raznovrsnost”, istakao je selektor festivala Radoslav Rale Milenković, glumac I

reditelj iz Beograda, nakon objavljivanja rezultata.

O predstavi “POLICAJCI”

Predstava “Policajci” (S. Mrožek, režija B. Knežević) je komedija apsurda i groteske. Radnja priče smeštena je u bezimenu zemlju u kojoj žive bezimeni građani, slepo lojalni izabranima “u ime naroda”. U

tom okruženju gde je ideal vlasti `u ime naroda` ostvaren, ostao je još samo jedan čovek koji misli drugačije.

I - on je zatvoren.

Zaverenik - zatvorenik, bivši borac za slobodu uhapšen prilikom neuspelog pokušaja atentata na generala, odlučuje da odustane od svog antivladinog delovanja i potpisivanjem vernopodaničkog akta

prelazi na drugu stranu. Gubitak poslednjeg protivnika vlasti donosi neslućene probleme...

“Policajci” su komad koji je Mrožeku doneo svetsku slavu 50-ih godina prošlog veka, ali je zbog svojih političkih stavova veći deo života proveo u emigraciji.

U predstavi igraju: Ivan Pantović – šef policije, Predrag Lošić – policijski narednik, provokator, Branko Knežević – zatvorenik, ađutant, Branko Nedeljković – general, Nadica Simić / Zorica Đurković – žena

narednika, provokatorica i Đorđe Đurđević – policajac.

Kostimograf je Olgica Milunović, majstor scene i rekvizite je Milan Aćimović.

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA