Pogledajte slike predstave u kojoj igra čak 1.800 ljudi: Jedinstvena je na svetu

 
  • 0

Legenda kaže da se od 1634., kada je po prvi put predstava izvedena, ona izvodi na svakih deset godina, pre svega zbog zaveta koji je stanovništvo dalo.

Čuvena nemačka "Strastvena predstava", jedinstvena u celom svetu, održava se svake nulte godine u gradiću Oberamergau, ali je 2020. godine odložena zbog korone.

Održaće se ove godine, a probe su uveliko u toku. Lokalna legenda kaže da se od 1634., kada je po prvi put predstava izvedena, ona izvodi na svakih deset godina, pre svega zbog zaveta koji je stanovništvo dalo.

Elem, u to vreme, ovaj nemački gradić, tadašnje selo, zahvatila je kuga koju je neko doneo sa strane te su se ubrzo stanovnici sela zavetovali da će svakih deset godina održavati poneku strastvenu predstavu ukoliko ih Bog poštedi Crne smrti.

Dalje priča ide da baš od momenta kada je zavet dat, u selu niko od kuge nije preminuo. Kuge danas svakako nema ali predstava i dalje postoji. Ona je zapravo uprizorenje Isusove strasti a bavi se poslednjim periodom njegovog života, oko dolaska u Jerusalim, pa do njegovog pogubljenja raspećem.

U ovogodišnjoj predstavi učestvovaće skoro polovina stanovnika sela – više od 1.800 ljudi, uključujući 400 dece.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA