Novi Sad postaje pozornica za "Bajke budućnosti"

 
  • 0

Bajkoviti svetovi koje nam donose džinovske pozorišne lutke, predstave, dečije opere, koncerte i izložbe, književna i druga magična putovanja osmišljena za decu i mlade, ukrštaće se u Novom Sadu tokom programa "Bajke budućnosti"

Na više od dvadeset lokacija, od 7. do 16. maja, u Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i Novosadskom pozorištu, ustanovama sa dugom i bogatom tradicijom, u šest umreženih kulturnih stanica, kao i u javnom prostoru, na ulicama i trgovima, u srcu Novog Sada i u susednim mestima, više od 200 umetnika i umetnica iz 14 zemalja ispričaće mnogo starih i novih priča koje su kreirali ugledni domaći i evropski autori i autorke, ali i sama deca, na radionicama, kroz učenje i igru.

Pozorišne igre, festivali i putovanja

Međunarodni pozorišni festival za decu i mlade "Novosadske pozorišne igre", u produkciji Pozorišta mladih okupiće profesionalna pozorišta iz celog sveta. U okviru festivala, na maloj i velikoj sceni Pozorišta mladih i u Dunavskom parku publika će gledati predstave iz Finske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Slovačke, Češke, Bosne i Hercegovine, Rusije i Nemačke.

Festival će otvoriti klasik Džonatana Svifta u režiji Kokana Mladenovića, "Guliverova putovanja", sa lutkama od pet metara, marionetama i glumačkim ansamblom, koji će publiku povesti u pozorišnu čaroliju za pamćenje. Pet najzanimljivijih Guliverovih dogodovština biće odigrano na pet lokacija po centru Novog Sada. Pored ovoga biće upriličeno i čitanje odlomaka iz knjige putopisnih eseja "Uz Dunav" takozvanog savremenog Gulivera, francuskog pisca Emanuela Rubena, koja govori o njegovom putovanju biciklom uz tok Dunava, od obale Crnog mora do izvora reke u Švarcvaldu.

Celodnevni događaj "Duša ište pozorište", kada će se izvoditi programi nastali tokom raznovrsnih radionica koje su pohađala deca predškolskog i školskog uzrasta, održaće se u okviru programa "Bajki budućnosti" dok će Lutkarski festival "Verujete li u bajke?", namenjen deci predškolskog uzrasta objediniti lutkarstvo i savremeni teatar, muziku i ples.

Mladi biraju za mlade

Četvrto izdanje pozorišnog festivala "Upad" popularizovaće pozorišne umetnosti za mlade, kao i razvoj publike, a sve predstave u programu izabrali su aktivni mladi gledaoci i gledateljke. Da bajke ne moraju samo da se čitaju videćemo kroz projekat "Evropa XXL" koji nam donosi pet opera za decu u izvođenju udruženje umetnika "Visoko C". Novosadski duvački kvintet, u okviru muzičkog programa "Ksenija i lovac", izvodiće kompozicije poznate novosadske kompozitorke Aleksandre Vrebalov. Događaj "Rogalj" nudi narodne igre i vokalno-instrumentalne numere u savremenom ruhu, zaboravljene dečije igre, kao i promociju rukotvorina i izložbu likovnih i literarnih radova učenika i učenica.

Ulaz na sve programe koji čine "Bajke budućnosti" je slobodan, osim na predstave koje se igraju u okviru festivala "Novosadske pozorišne igre", čije karte mogu da se kupe na blagajni Pozorišta mladih, i festivala "Upad" na koje je ulaz slobodan za učenike i studente uz obaveznu rezervaciju na mejlu upadfestival@gmail.com dok ostali posetioci karte mogu kupiti pred početak predstava u Studentskom kulturnom centru Fabrika.

"Bajke budućnosti" deo su programskog luka "Budućnost Evrope", jednog od osam lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na zvaničnom sajtu Evropske prestonice kulture novisad2022.rs.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA