Antička tragedija "Slepa mrlja" nakon pola veka u Srpskom narodnom pozorištu

 
 ≫ 
  • 0

"Slepa mrlja" biće premijerno izvedena 15. aprila na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta.

Predstava poznatog rumunskog reditelja Andreja Mažeria, "Slepa mrlja" biće premijerno izvedena 15. aprila na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta.

Andrej Mažeri se opredelio za kombinaciju tri antičke tragedije koje imaju zajednički imenitelj – porodica ili povratak kući, a to su "Bakhe", "Kralj Edip" i "Antigona". Predstava postavlja danas čini se očita pitanja u društvu, između ostalog i to šta znači biti slep. Da li je slepilo veće kada je stvarno, fizičko ili je gore ono slepilo koje je metaforično.

"Izazov je uvek raditi novu predstavu, naročito u poslednjih nekoliko dana pred premijeru kada radimo na svetlu, kada imamo goste koji nam daju fidbek. Izazov je i zato što je velika postava na predstavi, jer smo adaptirali tritragedije: Kralj Edip, Antigona i Bakhe. Sada pokušavamo da uhvatimo finalni ritam kako bismo shvatili kako će izgledati cela predstava. Jako sam zadovoljan izborom glumaca, jako je važno odabrati pravog glumca za ulogu i mislim da smo to postigli. Nadam se da će publika uživati, da će predstava imati dobar ritam, a najvažnije mi je da glumci uživaju" rekao je reditelj Mažeri.

Branislav Jerković igra Edipa i kaže da je tema predstave veoma značajna, istorijska i savremena.

"Ova predstava je dokaz da smo mi antičku temu vrlo materijalizovali u današnjem društvu. Isti su problemi, pitanja, dileme i ciljevi i konstantno udaljavanje od prirodnog što je osnova svih nas. Svi počinjemo od nule i moramo da učimo, a zaostavštine koje su nam ljudi ostavili je bitno čitati, obrazovati se, stalno napredovati, ali nisam siguran koliko je to česta pojava u savremenom društvu zbog ometajućih faktora koji su u suštini nebitni, rekao je Jerković koji kaže da je umoran, ali da se raduje premijeri.

Antigonu igra Hana Selimović, koja kaže da je izazov rad na svakoj predstavi, pogotovo na antičkoj. Kaže da se u Srpskom narodnom pozorištu oseća kao kod kuće.

Slepa mrlja Printskrin: Tanjug

"Transponovati antičku tragediju u nešto što je savremeno, savremen je i tekst i kontekst, još je veći izazov nego da smo imali samo tekst koji postoji vekovima i sa kojim bismo nekako pokušali da izađemo na kraj. Mislim da je ovo veći rizik, ali i veća šansa da napravimo dobru stvar. Mislim da postoje neke stvari koje su imanentne ljudskoj prirodi bez obzira na to u kojem evolucijskom i civilizacijskom trenutku živimo. Mislim da evolucija nije linearna stvar, vreme u kojem su živeli moji roditelji je bilo progresivnije nego ovo u kojem živim ja, ali su to sve zanimljive teme. Taj doživljaj nasleđa i vremena su teme iz naše predstave" kazala je Selimović.

U predstavi igraju i: Sanja Mikitišin, Milovan Filipović, Radoje Čupić, Tijana Marković, Gordana Ðurđević Dimić, Sonja Isailović, Aljoša Ðidić, Iskra Šimon, Anđela Paščan, Nikolina Spasić, Mina Pavlica, Katarina Bradonjić, Danica Nikolić, Simonida Mandić, Ivana Pančić i Aleksandra Pejić.

Antička tragedija u Srpskom narodnom pozorištu nije postavljena poslednjih 50 godina kao da se čekalo da to bude urađeno dok je Novi Sad Evropska prestonica kulture.

SNP domaćin 32. Festivala nove rusinske pesme "Ružin vrt"

Festival nove rusinske pesme "Ružin vrt", održaće se 8. maja 2022. sa početkom u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu (SNP).

Radio - televizija Vojvodine je organizator festivala "Ružin vrt" koji više od tri decenije neguje tradiciju i kulturu Rusina.

Ove godine na festivalu predstaviće se 15 novih komopozicija u pratnji dva orkestra RTV: Veliki narodni orkestar i Veliki tamburaški orkestar.

U revijalnom delu festivalske večeri, nastupiće i Mihajlo Budinski.

"SNP će prvi put na velikoj sceni ugostiti mnogobrojne afirmisane kompozitore, tekstopisce i izvođače u okviru 32. "Ružinog vrta". Festival je brend RTV koji tradicionalno svake godine prenosi novu melodiju rusinske pesme, ali i čuva tradiciju i kulturu već treću deceniju" istakla je urednica festivala Zlatica NJaradi, dodajući da je rusinski jezik jedan od pet jezika na kojima je 1949. počelo emitovanje programa Radio - televizije Vojvodine.

Žiri 32. festivala nove rusinske pesme "Ružin vrt" izabraće tri najbolje kompozicije i po jednog laureata u kategorijama tekst, aranžman i interpretacija. Kao i svake godine publika će izabrati svog favorita.

Festival će se uživo prenostiti na Trećem programu Radija na 97, 100 i 107,1 megaherca, Drugom programu Radio televizije Vojvodine, kao i putem interneta na sajtu rtv.rs u odeljku Program uživo.(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Beogradski odred Žandsrmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA