Sahranjen reditelj Dejan Mijač: "Zakoračio je u večnost"

 
  • 0

Poznati režiser sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu

Velikan pozorišne režije, Dejan Mijač, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Od poznatog režisera oprostili su članovi porodice, kao i prijatelji, kolege, od Branke Petrić, Jelene Stupljanin, predsednika SANU Vladimira Kostića, Tihomira Stanića, Dragana Petrovića Peleta, Boža Koprivice i ostalih.

Opelo je služeno u crkvi Svetog Nikole na Novom groblju.

- Molimo se za upokojenje Dejana Mijača i da mu se oprosti svaki greh. Da Gospod nastani njegovu dušu tamo gde su pravednici... Jedini si ti Gospode koji si stvorio čoveka. Ko u tebe veruje vaskrsnuće. Mir svima, premudrost, da ne biste tugovali ako ima nade, blažen je put kojim ideš danas dušo... - rekao je patrijarh Porfirije.

- Imam običaj da se molim, kažem "Pomiluj me grešnog". Molimo se da ga Gospod primi u carstvo svoje ljubavi i da mu da mir večni. Bog da mu dušu prosti - dodao je patrijarh Porfirije.

Govor je održala i Ivana Dimić.

- Dejan je zakoračio u večnost. Ovo je kako bi on to nazvao očište, tačka u kojoj spoznajemo da smo ujedinjeni u smrti. Neka sad vašoj duši Gospod podari večni spokoj. Zbogom, profesore - rekla je Ivana Dimić.

Dejan Mijač je rođen 17. aprila 1934. godine u Bijeljini. Režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Bio je reditelj Narodnog pozorišta, Tuzla i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Bio je profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1972. do 1997. godine.

Režirao je na mnogim scenama u Jugoslaviji, a posebno u Novom Sadu (oko 40 režija), Beogradu, Zagrebu, Somboru i Nišu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od toga čak osam Sterijinih nagrada

Mijač je od 2021. godine bio je akademik SANU.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradski odred Žandsrmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA