Najveća operska kuća u Evropi gubi 40 miliona evra zbog korone: Ostaće zatvorena sve do 2021?

 
 ≫ 
  • 0

Pritom, nova pravila distanciranja čine predstave neizvodljivim

Pariska opera Pariska opera / Foto: Pixabay/MustangJoe

Pariska opera ove godine imaće gubitak od 40 miliona evra, upozorio je direktor Stefan Lisner i dodao da opera možda neće biti ponovo otvorena do 2021. godine.

Najveću evropsku opersku i baletsku kuću početkom godine pogodio je štrajk zbog penzijske reforme, pre nego što je zbog korona virusa u martu ponovo spustila zavesu, piše Gardijan.

Pariska opera Pariska opera / Foto: Pixabay/lino9999

Direktor Lisner rekao je za francuski radio da ako pravila o fizičkom distanciranju ljudi u Francuskoj ne budu ukinuta pre septembra, možda bi imalo više smisla da opera ostane zatvorena zbog građevinskih radova koji su bili planirani za 2021. godinu.

Francuske smernice za fizičko distanciranje, kada je reč o pozorištu, insistiraju na tome da publika nosi maske i da posetioci sede na dva metra jedan od drugog, ali Lisner smatra da je to nepraktično.

- To jednostavno nije izvodljivo - rekao je Lisner, govoreći o preporukama koje zahtevaju dva prazna mesta oko svakog posetioca.

On je dodao da prisustvo duvačkih instrumenata izaziva posebnu zabrinutost stručnjaka za zarazne bolesti koji su izradili uputstva.

- To je nemoguće, držanje sigurne distance za naše horove i pevače značilo bi da moramo potpuno da preispitamo produkcije - istakao je direktor Pariske opere.

Video: Opera i orkestar Srpskog narodnog pozorišta priredili koncert građanima u izolaciji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA