Robot sa 3 ruke prvi put dirigovao simfonijskim orkestrom u Nemačkoj: Uradio ono što ljudsko biće ne može

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Muzičari Drezdenskog simfonijskog orkestra nastupili su u nedelju pod dirigentskom palicom robota, koji je dirigovao uz pomoć tri zglobna kraka dizajnirana u saradnji sa lokalnim tehničkim univerzitetom.

Robot-dirigent sledeće generacije "MAiRA Pro S" debitovao je sinoć u Drezdenu. Robot sa tri zglobne "ruke“ dizajniran da imitira čoveka od kojih je svaka držala palicu koja podseća na svetlosne mačeve iz filma Ratovi zvezda, a izvedena je muzika komponovana specijalno za njega, preneo je Figaro.

Dva nastupa u gradu na istoku Nemačke imaju cilj da pokažu najnovija dostignuća mašina, kao i muziku napisanu eksplicitno da iskoristi tehnologiju 21. veka.

Umetnički direktor drezdenskog simfonijskog orkestra "Sinfonikera", Markus Rindt, rekao je da namera nije bila da se zameni ljudsko biće, već da se izvodi složena muzika koju bi dirigenti koji su ljudi smatrali nemogućom.

"Sinfoniker", dugo poznat po inovacijama i političkoj angažovanosti, slavi svoju 25. godišnjicu upravo delom komponovanim za dirigenta-robota Robotersinfonie.

Koncerti su se sastojali iz dva dela – jedan isključivo "ljudski" i, posle pauze, drugi kada diriguje robot.

Orkestar je bio podeljen na tri dela. Svoje tri ruke robot je koristio da odvojeno vodi tri dela orkestra, što ne bi bilo moguće ukoliko bi jedan čovek dirigovao. Na taj način, dobijeno je delo u kojem su se ritmovi ukrštali.

Nemački kompozitor Andreas Gundlah, koji je komponovao delo koje je izvedeno uz pomoć robota-dirigenta rekao je da su ga za ideju za robota inspirisali naučnici sa Tehničkog univerziteta u Drezdenu koji razvijaju takozvane kobote, to jest "kolaborativne robote", koji nisu namenjeni da zamene ljudska bića, već da rade sa njima.

(Telegraf.rs)

Video: Bećerić: Pošto ni mi advokati ni sudija nismo doktori, sud će raditi po onome što je komisija rekla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA