Priče o grupama i pesmama: Rokenrol koji je sedamdesetih i osamdesetih godina stizao iz Slovenije

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 1

Ako govorimo o nekadašnjoj jugoslovenskoj rok muzici, tačnije o onome što se dešavalo u našoj tadašnjoj najsevernijoj republici - Sloveniji, mnogi će se odmah pomisliti na grupe kao što su Buldožer, Septembar ili možda Pankrti i Laibach.

Ipak, ta scena je bila dosta kompleksnija, a mnoge od tih grupa koje su radile sedamdesetih, pa i osamdesetih  godina prošlog veka, danas su ili potpuno zaboravljene ili polako padaju u zaborav.

O nekima sam već pisao, (npr. o grupi Srce), a u tekstu koji sledi podsetiću vas na još neka imena i njihove kompozicije koje su se tih godina mogle čuti u radijskim programima i koje su nešto značile.

1. JUTRO - "Mozart"

S obzirom da je iz sarajevske grupe Jutro nastalo Bijelo dugme, mnogi se sećaju te postave u kojoj su se za dominantnu ulogu borili Goran Bregović i Ismet Arnautalić. Kako se sve to završilo znamo svi, ali mnogo je manje onih koji znaju da je još krajem 1970. godine u Ljubljani osnovana istoimena grupa i to u sledećoj postavi: gitarista i pevač Zoran Crnković - Crni (rođen u Trebovlju), bas gitarista Miro Tomasini i bubnjar Dragan Gajić.

Nešto kasnije pridružio im se i gitarista Alan Jakin.

Svirali su tvrđi rok, a takođe su radili i obrade dela iz klasične muzike, pa se na duplom albumu "BOOM Pop Fest 73", nalazi njihova verzija poznate Mocartove kompozicije "Mala noćna muzika", koja će se potom naći i na B strani njihovog jedinog singla koji je PGP RTB objavio 1976. godine.

Iako se na njihovim koncertima moglo uočiti da se radi o uigranoj ekipi i iskusnim muzičarima, ipak im nije pošlo za rukom da postignu neki veći uspeh. Kasnije su pokušali da naprave proboj dovodeći nove članove, pa su u grupi bili bubnjar Pavle Ristić, saksofonista Lado Jakša i klavijaturista Jordan Gančev.

U tom periodu promenili su muzički žanr s obzirom da su sa hard roka prešli u sferu džez roka.

Ova postava snimila je album "Dobro jutro" koji je 1980. godine objavila RTV Ljubljana, ali i ta ploča na tržištu prolazi dosta nezapaženo.

Nažalost, danas većina članova koja je svirala u grupi Jutro više nije sa nama. Pavle Ristić je preminuo 2006. godine, Alan Jakin 2018., Miro Tomassini 2019., a sredinom septembra ove godine napustio nas je i Zoran Crković - Crni.

Interesantno je na pomenutom BOOM festivalu, došlo do zabune jer su svirale dve grupe Jutro - Crnkovićeva, i ona iz koje će ubrzo nastati Bijelo dugme.

Što se tiče ekipe iz Slovenije ostaće upamćeno da su tokom sedamdesetih godina slovili za pravu rokenrol grupu za koju se znalo i van granica Jugoslavije.

Bez obzira na sve kasnije pokušaje, njihova najpoznatija kompozicija ostala je obrada Mocartove teme "Mala noćna muzika".

Nakon raspada grupe, Zoran Crnković Crni samo je povremeno svirao, a vreme je uglavnom provodio u gradiću Novalja koji se nalazi na ostrvu Pag, odakle potiče njegova porodica.

2. BOOMERANG - Živjeti iznad tebe barem dan"

Kada su 1970. godine koparski Kameleoni prestali s radom, dvojica članova ove legendarne postave odlučili su da formiraju novu grupu i tako je nastao Bumerang.

U prvoj postavi bili su bubnjar Zlatko Klun, gitaristi Danilo Kocijančič (obojica svirali u Kameleonima) i Peter Veri Gorjup, kao i basista Ladi Koradin.

Pred širom publikom predstavili su se na prvom BOOM festivalu koji je održan u Mariboru 1971. godine, a odmah nakon toga krenuli su na jugoslovensku turneju sa grupom Status Quo.

Po nekim pričama, momci iz grupe Boomerang često su Englezima krali šou, pa se tako nešto dogodilo i u Beogradu kada su nakon izvođenja poznate kompozicije "Marš na Drinu" doživeli ovacije.

Članovima grupe Status Quo nikako se nije dopalo to što im predgrupa krade šou, pa su im dali momentalni otkaz, ali njihov razlaz ipak nije bio miroljubiv, jer su na kraju ukrstili i pesnice.

Po pisanju tadašnjih novina, Status Quo su i tom prilikom lošije prošli.

Shvatajući da je veoma važno da se drže republičkih centara 1972. godine odlučili su da se presele u Ljubljanu, ali se Kocijančič i Koradin s tim nisu slagali pa odlaze iz grupe.

S radom su nastavili u formi trija, a novi basista bio je Miro Tomassini, ali je na njegovo mesto ubrzo (iz Zlatnih akorda) došao Zlatko Miksić Fuma, a kada je on otišao u vojsku, za bas gitaru bio je zadužen Jadran Ogrin.

U stvari, bez obzira na brojne grupe koje su u to vreme radile u Sloveniji, ta scena ipak nije bila velika, pa su muzičari bili upućeni jedni na druge i često menjali postave u kojima su radili, pa su tako u grupi Boomerang svirali i Vedran Božić, Bruno Langer, Tihomir Pop Asanović, Serđo Blažić, Pavel Kavec i drugi. Ipak, dogodilo se da krajem 1976. godine Zlati Klun ostane sam jer su ostali članovi formirali grupe Atomsko sklonište i Septembar.

Tada nastaje pauza u njihovom radu, a Klun je nakon dve godine obnovio Bumerang. Ovog puta on je preuzeo ulogu glavnog vokala i pride svirao udaraljke, a u grupi su još bili gitaristi Goran Tavčar i Boris Tenčić, basista Dino Sartoreto i bubnjar Dario Vatovac. U toj postavi snimili su prvi album koji je objavio PGP RTB 1979. godine.

Pored te ploče, grupa Bumerang u diskografiji ima i dva singla (prvi su objavili još 1972. god.) i takođe još jedan album pod nazivom "Na zapadu ništa novo" koji je izašao pod etiketom sarajevskog Diskotona 1982. godine.

Na Omladinskom festivalu, koji je održan u Subotici maja meseca 1979. godine, izveli su kompoziciju "Živjeti iznad tebe barem dan" za koju su dobili nagradu stručnog žirija.

Muziku je napisao Zlatko Klun, tekst D. Mislej, dok su aranžman potpisali svi članovi grupe. Dopadljiv zvuk i besprekorno višeglasno pevanje učinili su da se ova pesma često vrtela na radio programima, a svojevrsan kuriozitet je da je singl na kome je objavljena bio na 33 obrtaja.

S obzirom da album "Na zapadu ništa novo" na tržištu nije najbolje prošao, polako su prestali s radom, a Klun će potom duži niz godina raditi sa grupom Karamela.

Preminuo je 22. septembra 2022. godine.

3. POMORANČA - "Honey Let Me Feel Your Pussy"

Gitarista Miloje Mijo Popovič rođen je u Ljubljani 1952. godine. U početku je svirao harmoniku, a sa trinaest godina zainteresovao se za gitaru, što je najverovatnije bio uticaj njegovog oca koji je takođe bio izuzetan gitarista.

Prva grupa koju je osnovao 1971. godine zvala se TNT (Trije Norci Tolčejo), da bi potom prešao u Manese.

Grupu Paklenska pomoranča osnovao je 1979. godine, a pored njega u postavi su bili: pevač Zlatko Magdalenič, klavijaturista Tomaž Žontar, basista Marko Herak i bubnjar Franc Teropšič.

Zvuk koji su predstavili bio je žestok, sa očiglednim uticajima grupa poput Deep Purple (bili su im predgrupa na koncertu u Ljubljani), ali i drugih imena hard-hevi orijentacije. Takođe, iskazivali su apsolutnu netrpeljivost prema tadašnjim aktuelnim muzičkim trendovima, pa su 1981. godine na festivalu "Novi rock" priredili solidan skandal kada su na bini obesili lutku pankera.

Prvi album pod nazivom "Heavy Metal Shock" (1981.) objavio im je PGP RTB, a možda i danas ima onih koji se sećaju da su bili predgrupa na nastupu Gilan Benda u beogradskoj hali Pionir 1982. godine.

U tom periodu skratili su ime u Pomoranča, a kako su svojim drugim albumom "Madbringer" pokušali proboj u inostranstvu, shodno tome naziv grupe bio je Orange, a pesme na engleskom jeziku.

Ipak ti pokušaji ostali su bezuspešni.

Grupa Pomoranča u diskografiji ima tri singla i pet albuma, od kojih je jedan kompilacijski, a njihova karijera proteže se sve do današnjih dana.

Pa iako ime Mija Popoviča gotovo nikada ne možete pronaći na listama najboljih jugoslovenskih gitarista, sigurno je da se radi o vrhunskom instrumentalisti i autoru koji svojim umećem ne zaostaje ni za mnogo poznatijim imenima.

Sa svojom grupom Pomoranča upisao je Sloveniju u hevi-metal rok scenu, a sigurno je da su u tom muzičkom žanru jedni od pionira na prostoru čitave Jugoslavije.

Za ovaj prikaz odabrao sam kompoziciju "Honey Let Me Feel Your Pussy" sa njihovog albuma "Madbringer" (PGP RTB 1983).

Sećam se da kada sam je nekada davno čuo, nisam mogao da verujem da to izvodi neka jugoslovenska grupa.

Nastaviće se...

(Telegraf.rs)

Video: Radovanović: Moj lik u seriji "The Ark" je pomalo kao Lara Kroft

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    11. oktobar 2024 | 18:16

    "Pomoranča" odličan bend i odlična prva dva albuma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA