Nastavljaju se igre muzičkih velikana - Koncert violončelista Petra Pejčića i Maje Bogdanović

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Programi "SANU na BEMUS-u" i "Omaž Zoranu Eriću"

Posle spektakularnog otvaranja 56. BEMUS-a u Sava Centru, kada je nastupio najveći tenor današnjice Jonas Kaufman, igre muzičkih velikana nastavljaju se u Dvorani Kolarčeve zadužbine.

U utorak 15. oktobra od 20h nastupiće virtuozi na violončelu Petar Pejčić i Maja Bogdanović, uz klavirsku pratnju ukrajinskog pijaniste Dmitra Semikrasa i Nino Gvetadze, pijanitskinje iz Gruzije. Ulaznice po ceni od 1.000 do 1.500 dinara mogu se kupiti na prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko online servisa tickets.rs.

Petar Pejčić jedan je od najperspektivnijih mladih umetnika. Dobitnik je nagrade i najmlađi finalista Drugog međunarodnog takmičenja „Kraljica Elizabeta” i osvajač je nagrada na mnogim drugim uglednim međunarodnim takmičenjima violončelista kao što su „Paulo”, „Pablo Kazals”, „Ana Kul”, „Feliks Mendelson“, „Aleksandar Glazunov”, „Heran”, te takmičenja u Licenu i Državno takmičenje Srbije. Pejčić svira na instrumentu Đuzepea Gvarnerija, iz 1694. godine, koji mu je na korišćenje ustupilo međunarodno društvo violinista J&A Beare, a čiji je i prvi stipendista ikada.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod istaknutih umetnika, među kojima su Nikolas Altštet, David Geringas, Geri Hofman, Miša Majski, i Jan Fogler. Pejčić je do sada nastupao sa orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Antverpena, Briselska filharmonija, Helsinška filharmonija, Filharmonija Graca, Koncerthaus orkestar iz Berlina, Simfonijski orkestar iz Lahtija, Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić”, Kraljevski kamerni orkestar Valonije, orkestar festivala Stiriarte. Kao kamerni muzičar, sarađivao je sa cenjenim umetnicima kao što su Džejms Bejli, Frideman Ajhorn, Paulina Zakse, Anti Sirala, Florijan Ulig i Mira Vang. Trenutno pohađa program stručnog usavršavanja na prestižnoj Akademiji u Kronbergu, u klasi profesora Fransa Helmersona.

Pejčić će nastupiti sa ukrajinskim pijanistom Dmitrom Semikrasom koji iza sebe ima niz osvojenih nagrada na značajnim svetskim takmičenjima, kao što su takmičenje „Il-d-Frans“ i Međunarodno takmičenje mladih pijanista u znak sećenja na Vladimira Horovica. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih umetnika kao što su Klaudio Martinez Mener, Lili Dorfman, Vanesa Latarš i Aleksej Grinjuk.

Violončelistkinja Maja Bogdanović uživa reputaciju jedne od vodećih solističkih i kamernih izvođačkih umetnica i pedagoga. Od osvajanja prve nagrade na Pariskom konzervatorijumu i usavršavanja kod Mišela Štrausa, te debitovanja u Karnegi holu, nastupala je, kao solistkinja, sa najvećim simfonijskim orkestrima sveta, među njima orkestrom Tonhale iz Ciriha, Tokijskom filharmonijom, Minhenskim kamernim orkestrom, orkestrima Berlinske i Beogradske filharmonije, Engleskim simfonijskim orkestrom i mnogim drugim.

Ova izuzetna umetnica redovna je gošća mnogih međunarodnih festivala kamerne muzike, te na stranama svoje biografije beleži nastupe sa najvećim svetskim umetnicima kao što su Marta Argerič, Julijan Rahlin, Jurij Bašmet, Danijel Roulend, Nemanja Radulović.

Na beogradskom koncertu, Bogdanovićeva će nastupiti u pratnji gruzijske pijanistkinje Nino Gvetadze koja je, pored ostalih brojnih priznanja, osvojila nagradu na prestižnom Međunarodnom takmičenju „Franc List“. Biografija ove umetnice broji mnoge solističke nastupe sa renomiranim svetskim orkestrima. Gvetadze je i suosnivač i umetnički direktor Međunarodnog festivala pijanista u Naardenu, kao i umetnički direktor Festivala kamerne muzike u Delftu.

U nedelju, 13. oktobra, u 20 časova, u okviru programa „SANU na BEMUS-u“, u Dvorani Kolarčeve zadužbine biće izvedena dela četvorice kompozitora akademika, Stevana Hristića, Dušana Radića, Svetislava Božića i Ivana Jevtića. Dela naših kompozitora izvodiće Orkestar Opere i teatra „Madlenijanum“, pod upravom Dejana Savića, a kao solisti će nastupiti Jasmina Janković, klavir i Dušan Zdravković, kontrabas. Ulaz je slobodan.

U sredu 16. oktobra od 20 časova u Sali Beogradske filharmonije biće održan koncert ”Omaž kompozitoru Zoranu Eriću” u izvođenju ansambla Metamorfozis, a ulaznice po ceni od 800 dinara mogu se kupiti preko bilet servisa Beogradske filharmonije.

Beogradske muzičke svečanosti traju do 26. oktobra, a celokupan program se može pogledati na sajtu bemus.rs.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Odbrana Srba uhapšenih nakon sukoba u Banjskoj uložiće žalbu na optužnicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA