Koncert najvećeg ženskog glasa vizantijske muzike 17. septembra u Kripti Hrama Svetog Save

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Dana 17. septembra 2024. godine, odabrana publika u Kripti Hrama Svetog Save biće u prilici da posvedoči izuzetnom muzičkom događaju: Nektarija Karanci, jedna od najvažnijih izvođača vizantijske duhovne muzike u svetu, nastupiće sa horovima Crkve Svetog Vasilija Ostroškog sa Bežanijske kose.

Nektarija Karanci je međunarodno priznata kao jedan od najvažnijih ženskih glasova u vizantijskoj crkvenoj muzicI. Svojim koncertima u Evropi i svetu kao i značajnom diskografijom doprinela je popularizaciji i prepoznatljivosti ove drevne muzičke tradicije u celom svetu. Njeni nastupi su u potpunosti posvećeni vizantijskom pojanju i sakralnoj muzici ne samo na grčkom, već i na rumunskom, crkvenoslovenskom, arapskom, ruskom, italijanskom, francuskom i aramejskom jeziku.

Karanci se opisuje kao „ona koja danas najbolje predstavlja vizantijsko žensko pojanje“, „jedna od najvećih ženskih interpretatorki vizantijskih himni“, kao „meki, duboki i mistični glas“, kao ona koja „sa scene pred nas iznosi blaga i tajne staze neba“, kao ona koja „lako može da svoj glas učini heruvimskim kada peva himne, ali i zemaljskim kada peva tradicionalne pesme“.

Nektarija Karanci aktivno poje kao solo pojac u crkvi od svoje devete godine, a prvi album je snimila već sa četrnaest godina. U svojim prvim snimcima, pojala je uz svog duhovnog oca, Svetog Porfirija Kavsokalivita, savremenog sveca, i uz njegovu podršku i poseban blagoslov je i započela studije vizantijske muzike. Posvetila je svoj rad promociji umetnosti ženskog vizantijskog pojanja i vodila je masterklasove u nekim od najpoznatijih obrazovnih i muzičkih centara u Evropi, kao što su List Akademija u Mađarskoj, Univerzitet Sorbona u Francuskoj i Univerzitet Oviedo u Španiji.

Karanci ovom prilikom nastupa sa horovima Crkve Svetog Vasilija Ostroškog sa Bežanijske kose, koja predstavlja redak primer zajednice u kojoj deluju čak tri izuzetna crkvena hora — dečji, omladinski i mešoviti koji okuplja odrasle članove. Vođe horova su izuzetni muzički poslenici Katarina Božić, Hadži Jakov Milutinović i Jelena Timotijević. Katarina Božić, i sama izuzetan i u nas poznat solo izvođač, dobitnica je mnogih muzičkih nagrada u zemlji i svetu. U Ministarstvu odbrane RS diriguje Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički”, vokalni je solista Ansambla „Renesans”, osnivač i umetnički rukovodilac Ansambla „Beli anđeo” i višegodišnji dirigent Mešovitog hora pri Hramu Sv. Vasilija Ostroškog, sa kojim je nastupala u više prilika u zemlji i inostranstvu.

Dečjim horom upravlja mladi dirigent Hadži Jakov Milutinović koji se kao izuzetan muzički talenat komponovanjem bavi od svoje 12 godine, a dirigovanje završava u klasi porofesora Bojana Suđića. Kao dirigent sarađivao je sa Simfonijskim orkestrom RTS i čitavim nizom drugih značajnih orkestara u zemlji i inostranstvu. Piše horske, klavirske, kamerne i vokalno—instrumentalne kompozicije i aranžmane. Njegova dela izvode se u Rusiji, Belorusiji, Izraelu, Velikoj Britaniji, Italiji, Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj i Srbiji.

Idejni tvorac i dirigent Omladinskog hora je istoričarka umetnosti i stručnjak za crkvenu likovnu umetnost Jelena Timotijević koja se od 1992. godine bavi pevničkim i horskim pevanjem pravoslavne duhovne muzike. Pevanje u crkvenom horu započela je u čuvenom niškom „Branku“ sa kojim je učestvovala na mnogobrojnim nastupima, a nakon toga je pevala u više horova, uključujući i hor Opere u Nacionalnom ansamblu Narodnog pozorišta u Beogradu. Svoju ljubav. Iskustvo prenosi na srednjoškolce i studente koji sa velikim entuzijazmom učestvuju u radu Omladinskog hora, upotpunjujući bogatu sliku muzičkog života u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj kosi.

Ovaj združeni nastup — u kom će vrhunska umetnica svetskog glasa Nektarija Karanci ukrstiti svoj glas sa glasovima dece, mladih i odraslih koji svakodnevno ukrašavaju liturgiju u svom matičnom hramu ali i nastupaju u zemlji i inostranstvu — biće jedinstvena prilika za preplitanje duhovnih i muzičkih tradicija Grčke i Srbije i za dalje učvršćivanje kulturnih veza između dve bratske zemlje.

Događaj organizuje Crkva Svetog Vasilija Ostroškog pod posebnim blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Porfirija. Gošća iz Grčke će imati priliku da nastupi u jedinstvenom ambijentu Kripte Hrama Svetog Save, koji predstavlja jedan od najvećih hramovnih zdanja u pravoslavnom svetu i jednu od najvažnijih sakralnih znamenitosti Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Vlatko Stefanovski i Vasil Hadžimanov nastupili u Botaničkoj bašti "Jevremovac"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA