Hristina Šušak: Moja kompozicija biće izvedena 3. oktobra na Bijenalu u Veneciji

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Hristina Šušak: Moja kompoziciji biće izvedena 3. oktobra na Bijenalu u Veneciji

Gošća nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bila je kompozitorka Hristina Šušak koja je govorila o kompoziciji za gudački kvartet koju će izvesti kvartet iz Pariza 3. oktobra na Bijenalu u Veneciji.

Šušak je rekla da je zadatak bio da kompozicija traje trideset minuta, da bude apsolutna muzika bez multimedijalnih dodataka, a da opet bude savremena umetnost koja je slušaocima primamljiva.

"Radim sa veoma svedenim muzičkim materijalom. Parametar koji sam najviše redukovala je dinamika. Cela kompozicija se kreće u veoma suženom spektru, u veoma tihoj dinamici. Ideja je da slušalac koji sluša veoma tihe zvukove ulazi u novu dimenziju slušanja i počne da opaža neke zvukove koje inače ne bi opazio. Kompozicija i muzičari će biti ozvučeni, a to znači da će te mikrokarakteristike zvuka još više doći do izražaja", napomenula je Šušak.

Druga istaknuta stvar u kompoziciji je, kako je rekla, vremenska dimenzija.

"Vrlo sam inspirisana i fizikom i matematikom i teorijom relativnosti i to je bio jedan isto bitan aspekt za ovu kompoziciju. Iskomponovala sam kontrakcije vremena i slušalac neće imati utisak da sedi dugo i sluša toliko dugo kompoziciju, nego će imati utisak da vreme brže prolazi", objasnila je Šušak.

Šušak je rekla da se njen angažman na Bijenalu u Veneciji sastoji od tri rezidencije.

"Moja rezidencija je počela u martu ove godine i bila sam tamo dva puta po dve nedelje, gde sam razvijala koncept sa ostalim umetnicima, eksperimentisali smo u studiju u Arsenalu, u muzičkom studiju. Sad idem na treću rezidenciju, koja će trajati tri nedelje, gde ćemo imati intenzivne probe sa muzičarima, radićemo na celoj tehnici, tehnologiji, ozvučenju i onda sledi koncert", rekla je Šušak.

Prema njenim rečima, posao kompozitora je nepredvidiv i ne može mnogo da se planira unapred.

"Ono što ja želim da radim je da se bavim umetnošću, da i dalje pišem kompozicije i mislim da će to naći pravi put, kao što je do sada nalazio", zaključila je Šušak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Piter Veber: Snimanje filma u Srbiji je fantastično

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA