Trio Boža Vasovića u nastavku koncertnog programa DŽEZ ZA DŽ

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Subota, 14. septembar 2024. u 13:00 // Dom omladine Beograda

U okviru koncertnog serijala „Džez za DŽ“, subota 14. septembar rezervisana je za nastup učenika džez odseka MŠ „Stanković“. Ove godine publici će se predstaviti trio jednog od najmlađih gitarista na srpskoj džez sceni, nadarenog Boža Vasovića. Posetiocima Doma omladine sviraće autorsku muziku i nekoliko džez standarda u modenim aranžmanima.

Božo Vasović je učenik IV godine džez odseka SMŠ „Stanković“, a cilj mu je da u ovaj muzički pravac unese nešto novo i sveže kroz svoju autorsku muziku i moderne aražmane.

Posetiocima u Domu omladine Beograda predstaviće se sa svojim novooformljenim triom, u kojem su vrsni muzičari: Milija Punović – kontrabas i Marko Remenjak – bubnjevi.

Muzika trija Boža Vasovića zasniva se na slobodi ekspresije kroz raznovrsne ritmove i energične melodije, kao i na širokom spektru emocija, koje se kriju u svakoj od njegovih numera. Bendu je jako važna interakcija na bini, kao i komunikacija sa prisutnom publikom.

Na repertoaru će biti Vasovićeve autorske kompozicije, kao i nekoliko originalnih aranžmana poznatih džez standarda.

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom srpskom džez scenom, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ” koji je započet 2013. godine. Jednom nedeljno, od 7. do 28. septembra 2024. u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će, u susret Beogradskom džez festivalu, i ove godine imati priliku besplatno da čuju kvalitetne domaće džez izvođače.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

Tokom prethodnih jedanaest godina u okviru programa „DŽEZ ZA DŽ“ Dom omladine Beograda je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene. Svake godine posebno mesto u programu pripada učenicima džez odseka MŠ „Stanković“, čije koncerte DOB organizuje u saradnji sa ovom obrazovnom institucijom.

Muzička škola „Stanković“ osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom Nj.V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Najpre je radila u okviru Pevačkog društva „Stanković“ (1881). Ime je dobila po kompozitoru Korneliju Stankoviću, koji je imao pionirsku ulogu u zapisivanju i harmonizovanju građanskih pesama i narodnih napeva. Kroz školu su prošli brojni priznati umetnici, kojima su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti. Prvi direktor bio je Stanislav Binički.

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim institucijama u regionu. Profesorski kadar čine istaknuti domaći džez muzičari – Ivan Radivojević, Jelena Jovović, Nenad Petrović, Aleksandar Grujić, Predrag Revišin, Dušan Ivanišević i Nebojša Kostić, između ostalih. Mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u inostranstvu, među kojima i Dušan Vukmirović, Petar Krstajić, Miloš Čolović, Ognjen Gotovčević i Katarina Kočetova. Mali sastavi formirani od polaznika škole više puta su učestvovali u pratećem programu Beogradskog džez festivala. Stanković All Stars, sastavljen od izabranih učenika i profesora sa odseka, prvi je ansambl škole koji je nastupio na glavnom programu ovog festivala, 2021. godine u uvertiri koncerta Azize Mustafazade.

(Telegraf.rs)

Video: Vlatko Stefanovski i Vasil Hadžimanov nastupili u Botaničkoj bašti "Jevremovac"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA