"Neka nas gleda sa anđelima": Govor Nikole Selakovića o Bori Đorđeviću

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ministar kulture u Vladi Srbije, Nikola Selaković, održao je govor na komemoraciji povodom smrti Bore Đorđevića u Čačku.

"Poštovana porodice, dragi članovi grupe Riblje čorba, dragi prijatelji. Pripala mi je velika čast i teška dužnost da se u ime našeg predsednika Republike, Aleksandra Vučića oprostim od muzičara, pesnika, patriote, legende našeg naroda za života i zauvek, od našeg Bore.

Bore koji je bio veći od života i koji će ostati uvek sa nama. Bora Đorđević je istinski živeo ono što je pevao. A mi smo u tim pesmama učili o životu, o njegovim čudima, ćorsokacima, razočaranjima i radostima. Svima nama je izgledalo beskrajno lako to što je on radio snagom vulkana. Kao da je rečima slikao život, baš onako kakav on jeste. Tako je sa genijima. To izgleda lako, sve dok su sa nama. Sada znamo koliko je dara, koliko je snage bilo potrebno za to.

On će zauvek biti sa nama, u svako svitanje ispred crkve Svetog Marka, svaki put kada idemo u Pančevo, kada žene prate vojnike, kada neko od nas reši da ratuje sam, ostane slobodan, ili smišlja imena za dečurliju. On je opominjao i radovao nas. Uvek, sa mnogo ljubavi za svoje ljude, za svoju zemlju, za svoj narod, sa plemenitim i oštrim duhom koji nas je zadužio. Bora je razumeo sve naše nade i strepnje. I širinom svoga dara koji nam je podelio učinio je da i mi živimo iskrenije i da živimo bolje. Bora nije samo opevao naš grad i naš svet. On ih je spajajući mnoge generacije, i mlađih i starih, u ljubavi prema njegovoj muzici  u stvari gradio. I to sada znam. Vitez Sretenjskog ordena, Čačanin, Beograđanin, Zvezdaš, Srbin, roker. Čovek od koga se sada opraštamo, u stvari tražimo od njega oprost za sve, možda, gde smo ga uvredili ili nedovoljno nešto učinili. Naučio nas je da prepoznajemo lepotu u najobičnijim danima života. Učio nas je i učiće i mnoge svojim pesmama i svojim delom, da žive punije. Tako ćemo ga se najlepše sećati

U nadi da će iz njegovih stihova, iz njegove muzike izići neka nova pokolenja, koja će stvarati i pevati onako kako je on pevao i stvarao, koji će voleti Srbiju i život onako kao što je on to činio. Neka mu je večna slava i hvala. I neka nas gleda sa anđelima", rekao je Nikola Selaković.

(Telegraf.rs)

Video: Poslednji preživeli član Riblje Čorbe: Emotivan govor Vicka Milatovića o Bori Đorđeviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA